Gezocht: afnemers voor biobased materialen

Reststromen uit de land- en tuinbouw en andere biobased grondstoffen kunnen dienen als basis voor bouwmaterialen, interieurinrichting en infrastructuur. In de praktijk blijkt het echter niet eenvoudig om afnemers te vinden die deze oplossingen willen toepassen. Vanuit het innovatieprogramma Circulaire tuinbouw 2020-2025 van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (Sign) is daarom de samenwerking gezocht met andere partijen om een ’Buyer group’ op te zetten. Organisaties die willen verduurzamen, kunnen in deze groep samen optrekken en krijgen ondersteuning om biobased alternatieven aan te schaffen. Het ministerie van LNV ondersteunt de Buyer group Biobased waarin RVO/PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden ministerie Economische Zaken, Greenport West-Holland en Sign samenwerken.

Bouwmaterialen hebben een forse impact op het milieu. Met biobased alternatieven is deze impact fors te verlagen; reststromen uit de land- en tuinbouw kunnen als grondstof dienen. De meeste paprikastengels eindigen nu nog op de composthoop, maar ze zijn bijvoorbeeld prima geschikt als isolatiemateriaal voor woningen en kantoren. Zo wordt CO2 langdurig vastgelegd en kan de land- en tuinbouw nieuwe verdienmodellen opzetten.

25 opdrachtgevers
In de Buyer group Biobased bouwmaterialen is ruimte voor maximaal 25 opdrachtgevers; gezamenlijk ontwikkelen ze een inkoopstrategie met selectie-eisen, gunningscriteria en eisen voor de afname van deze bouwmaterialen. De organisatie verwacht van elke deelnemer het bestuurlijk commitment om echt impact te maken en minimaal één groot bouwproject (van €100.000 tot enkele miljoenen) in te brengen dat in de komende 24 maanden op de markt komt. De komende weken brengt het team de meest kansrijke producten en oplossingen in kaart, die op dit moment beschikbaar zijn. Met deze activiteiten willen de vier ministeries achter Innovatie Expo2021 de impact van het evenement vergroten. De innovaties kunnen zich presenteren op de Innovatie Expo 2021, het evenement van de ministeries van EZK, LNV, IenW en BiZa.

Als trekker en boegbeeld voor dit programma is Jan Willem van de Groep aangetrokken. Hij heeft in het verleden gewerkt aan het creëren van marktcondities om de energietransitie en de daarmee samenhangende innovaties in de gebouwde omgeving te versnellen met het Rijksprogramma Energiesprong. Naast Jan Willem bestaat het team uit Peter Oei (SIGN), Ineke Lemmen (Greenport West Holland) en Floris den Boer (PIANOo).

Mooie voorbeelden
Op initiatief van SIGN ontwikkelde de startup Fungalogic (tegenwoordig Fairm) twee jaar geleden het vergaderpaviljoen Sky garden voor gebruik op het ministerie van LNV zelf, dat hoofdzakelijk uit de reststroom van oesterzwammen en hout bestond. Recent heeft de Floriade samen met LNV een Challenge georganiseerd voor een biobased bouwsysteem met tuinbouwreststromen voor het entreegebouw van de Floriade. Het winnende bouwsysteem blijkt bijzonder betaalbaar en bevat maar liefst 75% paprikastengels.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties