Glastuinbouw Nederland wil 30 miljoen compensatie voor ODE

Glastuinbouw Nederland vraagt het kabinet om de verhoogde Opslag Duurzame Energie op elektriciteit te compenseren minimaal 30 miljoen euro per jaar. De brancheorganisatie had eerder gevraagd om de ODE-verhoging in 2021 te schrappen, maar daar heeft het kabinet geen gevolg aan gegeven. Integendeel, volgens het Belastingplan wordt de ODE  in 2021 nog eens met 10% extra verhoogd.

Onderzoek van Wageningen Economic Research heeft aangetoond dat de kosten voor de glastuinbouwsector 30 miljoen euro bedragen. Met name de belichtende bedrijven en bedrijven die inzetten op elektrificatie worden onevenredig hard geraakt.

In het Belastingplan wordt erkend dat veel glastuinbouwbedrijven negatieve gevolgen van de ODE ondervinden en dat de heffing niet bijdraagt aan een reductie van de CO2-emissie. Een generieke verlaging van de ODE ziet het kabinet echter niet zitten. Daarom zal de regering de komende twee jaar aanvullende middelen beschikbaar stellen om de getroffen glastuinbouwbedrijven tegemoet te komen in de energiekosten. Voor vier sectoren stelt het kabinet de komende twee jaar tweemaal € 25 miljoen beschikbaar voor compensatie.

„De ministers van LNV en EZK hebben aangekondigd met ons in gesprek te willen over een sectorspecifieke regeling”, zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Dit zou de stijgingen in 2021 en 2022 moeten compenseren. Het aanbod van het kabinet om te compenseren geldt niet voor de grootste stijging van de ODE, namelijk in 2020.. Dit is tegen de verwachtingen van Glastuinbouw Nederland in.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties