ODE-tarieven stijgen door in 2021

  De tarieven van Opslag Duurzame Energie (ODE) en Klimaattransitie stijgen met enkele procenten door in 2021 en 2022. Dat blijkt uit het Belastingplan 2021 dat vandaag, 15 september 2020 is aangeboden aan de Tweede Kamer.

   

  Vorige week meldde verschillende bronnen in Den Haag nog dat er waarschijnlijk een reparatie komt van de Opslag Duurzame Energie, ofwel de ODE-regeling voor glastuinbouwbedrijven. Ook Glastuinbouw Nederland was vol en riep de week voor Prinsjesdag diverse malen op tot verlaging van die heffing.

  Glastuinders worden dit jaar geconfronteerd met verhoogde heffingen op hun elektriciteitsrekening. Zo is die heffing in de derde schijf, 50 – 10.000 MWh, is 177% hoger dan in 2019.

  Voor die specifieke schijf gaat de heffing van €20,5 naar €22,5 (+9,7 %) per MWh in 2021. Voor 2022 is het €22,9 (+1,8%)per MWh. Hieronder de voorgestelde tarieven uit het Belastingplan 2021

   

  Glastuinbouw Nederland kan pas morgenochtend reageren op het nieuwe belastingplan en andere zaken uit de Miljoenennota en de Rijksbegroting die Prinsjesdag 2020 aan de Tweede Kamer zijn aangeboden.

  Nico van der Velden, die namens Wageningen Economic Research effecten van de hoge ODE-tarieven in kaart bracht, stelt: „Het geschetste probleem in ons onderzoek blijft bestaan. Er zijn in 2020 substantieel extra kosten ontstaan voor bedrijven met veel inkoop elektriciteit. Dit zijn bedrijven met belichting maar ook de voorlopende bedrijven die reeds veel reductie van de CO2-emissie hebben gerealiseerd door energiebesparing, gebruik duurzame energie maar ook door de wkk op aardgas niet meer te gebruiken en dus meer moeten inkopen. Hierdoor zal op veel bedrijven met belichting de wkk juist in gebruik blijven en ontstaat een rem op de gewenste reductie van de CO2-emissie van de glastuinbouw.”

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Frans Vreugdenhil
  Frans Vreugdenhil
  3 jaren geleden

  De tarieven van Opslag Duurzame Energie (ODE) en Klimaattransitie stijgen met enkele procenten door in 2021 en 2022.
  Enkele procenten ???
  Alleen de stijging van 2021 is al bijna tien procent!!
  En ik had nog de hoop dat er een tariefsverlaging zou komen.
  Maar nee ,weer 10 procent erbij!