De Boomkwekerij Nieuws Greenpeace: ’Geen steun zonder verduurzaming’

Greenpeace: ’Geen steun zonder verduurzaming’

0

Greenpeace meent dat gekoppeld aan steun van de overheid in de coronacrisis als eis moet worden gesteld dat de ontvanger zijn onderneming ook verduurzaamt. Die eis geldt voor KLM, maar moet ook gelden voor boeren en tuinders die een beroep doen op het Noodfonds land- en tuinbouw. Belachelijk, reageerde Ruud Paauwe, directeur Glastuinbouw Nederland, op 14 mei tijdens een webinar over het noodfonds.

Op haar website stelt de milieuorganisatie: De Nederlandse agrisector houdt nu de hand op bij minister Schouten en in Brussel voor marktinterventies en financiële steun. Tot nu toe heeft het kabinet echter geen enkele voorwaarde aan staatssteun aan de landbouw gekoppeld, maar het is noodzakelijk kritisch te kijken naar de manier waarop de sector in deze tijden overeind gehouden wordt. Juist nu zou het kabinet moeten inzetten op een drastische hervorming van ons voedselsysteem. Hierbij zou de kleinschalige boer en teler centraal moeten staan, en elke vorm van steun voor de industriële veeteelt moet worden geblokkeerd om de kans op toekomstige pandemieën te verkleinen. Zo komen we niet alleen veerkrachtig uit de coronacrisis, maar pakken we ook de biodiversiteits- en klimaatcrisis aan.

Onder vergrootglas

Volgens Paauwe, maar ook Jaap Bond, voorzitter van het Tuinbouwcrisisteam, maakt de steun ook maar eens te meer duidelijk dat de sector onder een vergrootglas ligt. Paauwe suggereert in ieder geval tegen dit soort belachelijke uitingen in verweer te komen.

Door dat vergrootglas roept het Tuinbouwcrisisteam uiterst zorgvuldig met het steunfonds om te gaan en er dus niet mee te sjoemelen. Steun uit het noodfonds is belastinggeld dus daar moet goed mee om worden gegaan, stelt Coen Meijeraan, manager public affairs Royal FloraHolalnd. „De sierteeltsector heeft de afgelopen periode zeer veel goodwill opgebouwd. Er is over het algemeen geen kritiek op steun aan de sector. We moeten wel zorgen dat we de goede naam hoog houden.”

Regeling wordt niet aangepast

Trouwens is de vrees ongegrond dat de regels alsnog worden aangepast in de Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19, zoals het noodfonds officieel heet. Bij nieuwe sectorspecifieke steunpakketten kan het pas een eventuele rol gaan spelen.

Reageer op dit artikel

avatar