Kamervragen over deels uitgevallen CO2-levering aan glastuinbouw

De Kamerleden Arne Weverling (VVD), Remco Dijkstra (VVD) en Maurits von Martels (CDA) hebben schriftelijke vragen gesteld aan minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) over de grotendeels uitgevallen CO2-levering aan de glastuinbouw. Sinds de brand bij de Shell-raffinaderij in Pernis op 29 juli krijgen veel glastuinders in Zuid-Holland geen of zeer beperkt CO2 aangeleverd.

VVD-Kamerlid Arne Weverling bracht vorige week een werkbezoek aan orchideeënkwekerij Opti-Flor in Monster. Hij riep daar minister Kamp op toch eens goed te kijken naar de huidige problematiek rond de CO2-levering aan de glastuinbouw. Nu de Shell-raffinaderij als gevolg van de recente brand stil ligt, kan CO2-leverancier Ocap geen CO2 meer uit deze bron leveren. Veel telers zijn daardoor gedwongen zelf CO2 te produceren door hun WKK extra te laten draaien of externe  CO2 in te kopen.

Weverling, Dijkstra en Von Martels willen het volgende van de minister weten:
1 Heeft u kennis genomen van het bericht van BNR ’Tuinbouw in de knel door raffinaderijbrand Pernis’ van 3 augustus jongstleden
2 Bent u het er over eens dat zo lang de raffinaderij dicht blijft de tuinbouw een probleem heeft? Zo nee, waarom niet?
3 De CO2 die de Shell-fabriek in Pernis produceert, wordt via een pijpleiding geleverd aan honderden tuinders die nu hun aardgasinstallaties moeten aangooien. Bent u bereid te bekijken wat voor noodoplossing er gevonden kan worden hiervoor?
4 Bent u bereid samen met de glastuinbouw, Shell en mogelijke andere leveranciers van CO2 te bespreken wat de mogelijkheden zijn om deze situatie in de toekomst te voorkomen om nog dit jaar oplossingen te vinden?
5 Is er een indicatie te geven hoe lang deze situatie voortduurt? En is hier vaker sprake van geweest en hoe is er toen met situatie omgesprongen?

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties