„Ik doe alles om sector en veiling overeind te houden”

Steven van Schilfgaarde, directeur Royal FloraHolland, spreekt van een dramatische week. „Het doet ontzettend veel pijn.” De voorman doet er alles aan om de sector en veiling overeind te houden en vertrouwt erop dat het noodfonds er komt.

Steven van Schilfgaarde vindt de impact van de crisis mega. Hij bezocht deze week kwekers en heeft veel overleg gevoerd met overheid en andere sectororganisaties. De afgekondigde steunmaatregelen zijn niet voldoende. De sector beroept zich dan ook op een noodfonds om de economische schade te minimaliseren. „De maatregelen van het kabinet zijn nu gericht op liquiditeit en niet op het vergoeden van de schade. De sector moet door kunnen gaan met de productie. Anders is de schade straks nog groter.”

Van Schilfgaarde vertrouwt erop dat noodfonds er komt. Hij heeft deze week twee keer om de tafel gezeten met minister Schouten. Positief vindt hij ook dat premier Rutte de sector expliciet in zijn toespraak noemde. Vrijdag aan het einde van de dag wordt het verzoek ingediend. Op wat voor termijn er uitsluitsel komt, is niet bekend.

Royal FloraHolland roept telers op alle schade in kaart te brengen. Wanneer er liquiditeit nodig is, moeten telers bij hun bank aankloppen. Telers kunnen geen gebruik maken van de ledenlening van de veiling. „Dat is ook niet in het belang van de kwekers. De positie van FloraHolland wordt daarmee verzwakt.”

Ook Royal FloraHolland loopt inkomsten mis. Investeringen worden uitgesteld en uitzendkrachten zijn naar huis gestuurd. „Ook wij zijn met een liquiditeitsprognose bezig en praten met onze bank. Uiteindelijk moet iedereen door deze crisis geloodst worden, om straks weer goed uit de startblokken te kunnen komen. Daarom is het noodfonds ook zo belangrijk. Ik houd vertrouwen.”

Een uitgebreider interview verschijnt volgende week in Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties