In lab worden middelen afgebroken door ozon

Ozon kan helpen bij het zuiveren van afvalstromen vanuit de kas naar oppervlaktewateren. Het breekt namelijk gewasbeschermingsmiddelen af onder laboratoriumomstandigheden. Dit meldt de website Glastuinbouw Waterproof.

Glastuinbouw Nederland heeft namens een groep Westlandse ondernemers het Hoogheemraadschap van Delfland gevraagd om voor hen de verplichte zuivering van afvalwater uit te voeren. De eerste proeven om daarbij ozon in te zetten zijn veelbelovend. Op het moment wordt een voorstel uitgewerkt om bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) aan de Nieuwe Waterweg, die het gunstigste ten opzichte van de bedrijven ligt, ozon in te zetten om het water te zuiveren van de bedrijven die zich bij het collectief willen aansluiten.

Sterk oxiderend

Ozon (O3) is een sterk oxiderende zuurstofverbinding. Het wordt al gebruikt om drinkwater te ontsmetten. De vraag is of de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen voldoende is. Erik Bongaards van Delfland is optimistisch over de perspectieven, mede op grond van ervaringen in Duitsland en Zwitserland: „In het lab van KWR werkt het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen met ozon zeer goed. Het bindt aan microverontreinigingen en laat die uit elkaar vallen”, zegt Erik Bongaards van Delfland.

De behandeling betekent voor het waterschap wel een extra zuiveringsstap in de AWZI. Eerst wordt het water schoon op de gebruikelijke biologische manier schoongemaakt, waarna de extra behandeling volgt. Daarvoor moet wel een nieuwe installatie worden gebouwd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties