Interesse overstijgt aanbod van tuinbouwgrond in Ethiopië

Er is veel belangstelling voor een perceel van 500 ha nog te ontwikkelen tuinbouwgrond nabij Bahir Dar in Ethiopië. Nederlandse telers met een vestiging in het Afrikaanse land zien het als ideale plek voor uitbreiding. Hun aanvragen overstijgen reeds het aanbod.

Stefan Verbunt, senior Adviseur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) , constateert grote belangstelling bij Nederlandse bloementelers die reeds een bedrijf hebben in Ethiopië. „Er is zelfs interesse in percelen van 100 en 200 ha. Niet om die direct in gebruikt te nemen, maar wel gefaseerd in de komende jaren.”

Verbunt is projectleider van de integrale en duurzame ontwikkeling van een nieuw tuinbouwgebied nabij Bahir Dar in Ethiopië. De Ethiopische overheid heeft hem gevraagd hen te ondersteunen om dit met geïnteresseerde investeerders en telers te doen. Begin 2017 was er een informatiebijeenkomst in Nederland en eind september toog een groep van 14 belangstellenden naar Ethiopië om de potentie in de omgeving van Alagae, Awassa en Bahir Dar te bekijken. Ook sprak men met lokale ondernemers en vertegenwoordigers van regionale en landelijke autoriteiten.

Onlusten niet vergeten

De onlusten van najaar 2016 is niemand vergeten en de omgeving Bahir Dar was met de brand bij Esmeralda Farms toen veel in het nieuws. Toch lijkt die regio nu het meest in trek, meer dan het gebied van 1.500 ha bij Awassa dat begin 2017 nog nadrukkelijk naar voren is geschoven als geschikte tuinbouwlocatie. „Awassa blijkt toch meer geschikt voor akkerbouw, gezien de matige beschikbaarheid van water, de relatief dunne laag vruchtbare grond en het klimaat. De Ethiopische overheid heeft echter nog meer grond in eigendom dat voor het telen van bloemen geschikt is. Ze wil Nederlandse bedrijven voorrang geven omdat wij een gebied als cluster aanpakken en ook zorgen dat zaken als onderwijs, gezondheid en milieu goed geregeld worden.”

Eerste ontwerp

Verbunt gaat binnenkort met lokale partijen in Ethiopië in gesprek om nog meer duidelijkheid te krijgen over de eigendomsrechten die op percelen van kracht kunnen zijn. Met de telers die interesse hebben in het gebied bij Bahir Dar zal hij een eerste ontwerp en indeling op papier zetten. Daarnaast gaat Verbunt diverse ambassades benaderen om mee te doen in het project. „Hopelijk kunnen we ook snel met de overheid de voorwaarden helder krijgen en een intentieverklaring tekenen voor het gebied. In principe wil de overheid dat we morgen starten, want dat levert buitenlandse valuta en werkgelegenheid op. Wij willen eerst allerlei zaken goed regelen. Ondernemen in Ethiopië blijft namelijk spannend. Het is geen Aalsmeer. Maar de risico’s en bedreigingen wegen op tegen de kansen en voordelen. Het feit dat bedrijven met een vestiging in Ethiopië in Ethiopië willen uitbreiden, is veelzeggend. En tijdens de missie waren er ook Nederlanders mee die zich oriënteren op het opzetten van een tuinbouwbedrijf in dat land. ”

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Diedens
Frans Diedens
6 jaren geleden

dag Hans,
Ik zou je toch even willen hebben over dit gebeuren, ik had je vorig jaar al contact genomen over de situatie in Ethiopie
ik zit er nog steeds!
gr. Frans

Aline Klein
Aline Klein
6 jaren geleden

Leuk dat mijn collega Stefan nu in het Vakblad staat dat al sinds jaar en dag op de mat valt in mijn ouderlijk huis ! Ik heb Stefan -als ontwerper- geholpen met een folder en kaartmateriaal voor dit project.