Jan Cremers: ’Tuinbouw moet meer doen om goede werkgever te zijn’

Veel Oost-Europeanen zoeken hun werk dichter bij huis, waar de lonen steeds minder onderdoen voor Nederland. De land- en tuinbouw zal meer moeten doen om een goede werkgever te zijn, vindt Jan Cremers, onderzoeker arbeidsmobiliteit aan de Universiteit van Tilburg. ’Dat kan alleen als Polen niet langer als een nummer worden behandeld.’

Arbeidsmigranten kiezen voor terugkeer, kopte NRC onlangs. En Trouw stelde: ’Voor arbeidsmigranten is de Nederlandse land- en tuinbouw niet zo interessant meer’. Is Nederland uit de gratie? „Het is een combinatie van factoren”, meent Jan Cremers, onderzoeker Arbeidsmobiliteit aan de Universiteit van Tilburg. „In hun eigen land trekt de arbeidsmarkt aan, terwijl de werkomstandigheden in Nederland soms ronduit slecht zijn.”

Hoe belangrijk zijn buitenlanders voor onze economie?
„Dat kun je goed zien in Engeland: door brexit is geen vrij verkeer van personen uit de EU meer mogelijk, waardoor er een enorm tekort aan werknemers ontstaat. De schade voor bedrijven loopt in de tonnen. De enige mogelijkheid is mensen uit derde landen binnen te halen, maar daar zitten grote beperkingen aan, zoals een quotering. In Nederland is wel vrij verkeer van personen binnen de EU mogelijk. De keerzijde daarvan is dat mensen weer heel makkelijk elders kunnen gaan werken als het hen daar beter bevalt.”

Hoe is de arbeidssituatie in Oost-Europa op dit moment? En wat moet er gebeuren als de tekorten aan werknemers verder oplopen? Lees het in Bloemisterij 35 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank van Baarle
Frank van Baarle
2 jaren geleden

Polen is Centraal Europa.