Bijgespijkerd in de klokvoorverkoop

We zitten in een kringetje van mannen en van vrouwen. Locatie, de vergaderzaal Ridderspoor. Een workshop Floramondo voor beginners. Ons is net uitgelegd hoe het werkt, Klokvoorverkoop. ‘Maar is dat niet vervelend voor kopers als ze zien dat een derde van je handel al verkocht is?’ Zo zijn kwekers. Sociaal tot en met.

Het is stil in de Rijnsburgse vestiging van FloraHolland. Bij de entree wacht niemand ons op. Een aanwijzing op papier geeft de juiste route aan. De trap op en dan links af. Als we daar door de gang lopen zien we aan beide zijden dichte deuren. Er hangen witte A-viertjes met de mededeling dat de zaal achter de deur leeg is. Niets te halen. Niets te vergaderen. Geen bedrijvigheid meer. Het stemt me treurig.

Want onderweg had ik nog herinneringen opgehaald aan hoe de nieuw gebouwde veiling Flora in 1980 feestelijk was geopend. Er kwam zelfs een compilatie op tv met optredens van o.a. Randy Crawford. En was ook het Katwijks mannenkoor Jubilate niet van de partij? Volgens de overlevering hebben de zangers zeer genoten van het lopend buffet. Er scheen na hen niet veel keus meer te zijn.

Bij zaal Ridderspoor zijn gelukkig wel mensen. Een ovalen tafel vol opengeklapte laptops. We zien nog een paar plaatsen vrij. De cursus Klokvoorverkoop voor zomerbloementelers kan van start. Een koper van Hollanddirect vertelt wat het belang is van onze deelname. ‘Hiermee boort u een nieuwe klantenkring aan!’ Onze ogen glimmen. Wie wil dat niet?

Na hem doet Gert-Wim Dubbeldam uit de doeken hoe het werkt. En inderdaad, het is eenvoudig. Zeker als je meteen al bij het maken van je aanvoerbrief de voorverkoopprijs invult. Hoe hoog die prijs moet zijn? ‘Soms kopen klanten van ons via klokvoorverkoop in voor een prijs waar wij ze niet voor aan durven bieden.’ aldus de inkoper. Dat horen we graag.

Na ons vertrek wordt het nóg stiller in het veilinggebouw. Weer zijn een aantal leden van FloraHolland bijgespijkerd. Op naar een digitaal handelsplatform. Ik moet toch even slikken.