Waar komen die oranje petunia’s vandaan?

Op een bijeenkomst van Fleuroselect op 2 mei was het het onderwerp van gesprek. Waar oh waar komen die oranje petunia’s vandaan? Want iedereen geeft Evira, de Finse voedsel- en warenautoriteit gelijk. Deze kleur kan alleen verkregen zijn via genetische modificatie. En dat is verboden in Europa. Er zijn verscheiden ’oranje’ petunia’s op de markt, zelfs in de naamgeving komt het terug. Alleen kenners zijn het erover eens dat is niet puur oranje.

Evira heeft besloten de verkoop van zaadjes en stekjes van een oranje petunia een halt toe te roepen. Dit omdat deze plant verkregen zou zijn middels genetische modificatie (GMO), hetgeen verboden is binnen de EU. Ten gevolge van dit besluit zullen de planten en het zaad worden vernietigd en reeds uitgeleverde planten bedoeld voor vermeerdering worden teruggeroepen. De genetisch gemodificeerde petunia’s vormen geen gevaar voor mens of milieu.

Afkomstig uit Nederland en Duitsland

Uit analyses van de Finse kwaliteitswaakhond bleek een partij petunia zaad (African Sunset) en acht reeds bij kwekers geplante varieteiten genetische gemodificeerd te zijn. Het betreft Pegasus Orange Morn, Pegasus Orange, Pegasus Table Orange, Potunia Plus Papay, Go! Tunia Orange, Bonnie Orange, Sanguna Patio Salmon en Sanguna Salmon.

De zaadjes en het uitgangsmateriaal van de petunia is in Finland geïmporteerd vanuit Duitsland en Nederland. Onderzoek naar mogelijk verdere verspreiding binnen de EU lidstaten is gaande. Over de precieze herkomst van de oranje petunia doet Evira geen uitspraken.

Geen toelatingsprocedure

Genetisch gemodificeerde planten mogen alleen op de Europese markt gezet worden, nadat deze aan een specifieke toelatingsprocedure zijn onderworpen. Een aanvraag aangetroffen petunia’s aan een dergelijke procedure te onderwerpen is nooit ingediend. Er is dan ook geen autorisatie voor het importeren, kweken of vermarkten van dergelijke soorten binnen de EU lidstaten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties