Hollandse tulpenbol tijdig broeibaar 

De tulpenbollen van Hollandse bodem, oogst 2019, kunnen op normale tijden in bloei getrokken worden. De voltooide bloemaanleg, stadium G, valt gemiddeld ongeveer 12 dagen later dan in 2018 en 5 dagen later dan in 2017. Beide jaren waren vroege jaren. 2019 is een gemiddeld jaar, berekende Delphy Bloembollen aan de hand van bodemtemperaturen afgelopen voorjaar en rooitijdstip rond de huidige periode.

Om de bollen de juiste temperatuursbehandeling te kunnen geven, is stadiumonderzoek nodig. Delphy Bloembollen adviseert om tijdig (en per monster minimaal vijf bollen) het juiste stadium van een partij bollen te bepalen. Dan weet de teler exact hoe vlot de partij is en hoe groot verschillen binnen de partij zijn. Tijdig onderzoek is vanaf derde week juli voor de vroege partijen Hollandse bollen. Ook voor tulpenbollen die in Frankrijk zijn gekweekt is dat het juiste moment om te beginnen met stadiumonderzoek.
Hyacint
Het stadium bij hyacint wordt minder beïnvloed door de bodemtemperaturen maar meer door het rooitijdstip. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt in de broeierij het optreden van groene (stro)nagels. Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf eind juli/begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.

Stadiumonderzoek gebeurt onder een microscoop. Dan kan je in de jonge spruit zien hoe de bloemaanleg gevorderd is. (Foto: Delphy Bloembollen)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties