Nationaal tulpenmuseum in Lisse

Museum de Zwarte Tulp in Lisse wordt omgebouwd tot het Holland Tulip Museum. Op een nieuwe, grotere locatie aan de Heereweg in Lisse wil zij uitgroeien tot hét museum over alle facetten van de bolbloem, met de tulp als belangrijkste uithangbord. Oktober 2020 is de opening gepland.

Sinds de jaren tachtig is Museum de Zwarte Tulp, gevestigd aan de Grachtweg 2a in Lisse, vooral gericht op de geschiedenis van de bloembollenteelt en –handel, en de cultuurhistorie van de Bollenstreek. Na een grondige renovatie in 2015 kwam daar bolbloemen-gerelateerde kunst bij vanuit een aantal belangrijke particuliere kunstcollecties.

Nieuwe directeur sinds 2018

Augustus 2018 werd Werner van den Belt de nieuwe directeur/conservator van museum. Met die benoeming werd volgens bestuursvoorzitter Herman Hollander een verdere impuls gegeven aan de professionalisering van het museum, inclusief een flinke toename van bezoekersaantallen.

Verhuizing gepland in 2020

Museum de Zwarte Tulp verhuist in 2020 naar de nieuwe locatie: Heereweg 331 in Lisse. Opening is gepland in oktober 2020. Voorwaarde voor de verhuizing is dat de financiering rondkomt, waaraan op dit moment hard wordt gewerkt. De gemeente Lisse heeft al toegezegd dat zij het huidige gebouw van museum De Zwarte Tulp aan Grachtweg koopt. Ze ziet het als een belangrijk perceel in het centrum van Lisse en wil die locatie herontwikkelen.

Zichtlocatie

Het te betrekken pand aan de Heereweg 331 staat op een zichtlocatie aan de ingang van de bebouwde kom van Lisse en op 700 meter afstand van het centrum. Het is de bedoeling dat in vleugel van het nieuwe pand het 67 meter brede panorama, ook bekend als Panorama Tulip Land van kunstschilder Leo van den Ende, te zien zal zijn.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties