Proefveld voor het viruszoeken in tulp met camera’s

Er is een proefveld aangelegd met tulpen die besmet zijn met de virussen TBV en TVX. Voorjaar 2020 wil men daar bekijken of virusbeelden in het gewas onder veldomstandigheden goed te herkennen zijn met behulp van camera’s en algoritmes. De proef in onderdeel van het project Bollenrevolutie 4.0

In het proefveld zijn tulpenbollen geplant waarvan op basis van Elisa toetsen verwacht wordt dat er TBV (tulpen mozaïek virus) en TVX (Tulpenvirus X) in tot uiting gaan komen. Voorjaar 2020 gaat een machine met camera’s over het proefveld rijden. Samen met machinebouwer Steketee en controles van de BKD worden dan de beslisregels getoetst en gevalideerd. Dan wordt meer duidelijk over hoe snel de ziekzoekautomatisering kan worden opgeschaald naar grotere percelen. Bij het toetsen van de algoritmes worden de bevindingen van de keurmeesters naast de automatische beslissing gelegd. Later worden ook Elisa toetsen uitgevoerd om uitsluitsel te geven over de juiste beoordeling.

TBV al goed met camera te herkennen

Er is al eerder met camera’s gewerkt aan het  herkennen van TBV in tulpen. Met de huidige data algoritmen lukt dat praktisch net zo goed als visueel door een keurmeester. Van het veelvoorkomende TVX-virus is nog niet bekend hoe goed het ziektebeeld kan worden herkend met cameratechnologie. Daarom worden TVX besmette bollen eerst getoetst via ELISA, de planten gebroeid, om vervolgens in het lab met hyperspectrale camera’s de eigenschappen die onderscheidend zijn, vast te stellen. Daarna kan ook van TVX onder veldomstandigheden worden vastgesteld wat de kenmerken zijn om deze aan te leren aan een herkenningsalgoritme.

PPS-project

Bollenrevolutie 4.0 is een 4-jarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. Het begon januari 2019 De uitvoering van deze Publiek-Private Samenwerking ligt bij een consortium van zeven partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Cremer Speciaalmachines, Machinefabriek Steketee, Agrisim, BKD. Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en Rabobank Bollenstreek dragen vanuit hun Innovatiefondsen bij aan de financiering.

De tulpen zijn op praktijkafstand gepoot in het proefveld, Voorjaar 2020 begin het het testen van de camera’s op virusziekten in tulp. (Foto: Wageningen University & Research)

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties