Kubo ervaart sterke vraag naar kassen in China en Canada

Op Westland Event gaven directeuren Wouter Kuiper van Kubo, Marco van Leeuwen van Rijk Zwaan en Richard ter laak van Ter Laak Orchids een inkijkje in ondernemen in het buitenland. Vrijdag hierover een artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij.

De vader van Wouter Kuiper van kassenbouwer Kubo had 18 jaar geleden een Italiaan aan de lijn. Hij gaf de telefoon aan zijn zoon, die vreemde talen beter beheerst, en die sprong niet veel later in zijn paarse auto en racete met een gangetje van 173 km/h over de Duitse Autobahn naar het noorden van Italië. Een dag later verkocht hij – gekleed in een pak en op gymschoenen – een kas. „Blijkbaar kan ik goed verkopen en hebben we een uniek product in handen.” Kuiper was een van de sprekers die op het Westland Event inzicht gaf in het ondernemen in het buitenland.

Kubo heeft het ondernemen in het buitenland inmiddels sterk geprofessionaliseerd. Lange tijd was het beleid om niets in China te doen, vertelde Kuiper. Nu doet ze dat wel, omdat een Chinees bleef aandringen. Kubo verkocht hem een project van 13 ha. De komende drie jaar volgt een uitbreiding met 100 tot 120 ha. Ook is Kubo bezig met een partij die 80 ha wil bouwen.

 

Ook is er een sterk toenemende vraag naar kassen vanuit Canada sinds de cannabisteelt daar is gelegaliseerd. Twee weken terug verkocht Kubo er alleen al drie kassen. Door de groei in China en Canada zit Kubo met een probleem. Ze was ingesteld op lineaire groei. Kuiper: „De groei is nu exponentieel en dat moeten we zien op te lossen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties