Kwekers meer sceptisch over duurzaam telen dan adviseurs

Kwekers zijn vaker minder optimistisch over de haalbaarheid van duurzame teeltmethoden dan hun adviseurs en toeleveranciers. Dat blijkt uit de enquête van uitgeverij Hortipoint over de toekomstverwachtingen van groene ondernemers. Zo is maar 23% van de kwekers het eens met de stelling dat klimaat neutraal telen mogelijk is. Adviseurs en toeleveranciers zijn vaker optimistisch: 43% denkt dat dit mogelijk is.

Een soortgelijk beeld komt voort uit de vraag of teeltmethoden om planten weerbaar te maken een realistisch alternatief vormen voor gewasbescherming. Kwekers zijn hier doorgaans sceptischer over dan hun adviseurs en toeleveranciers: 28% van de kwekers ziet hier niets in tegen 13% van de adviseurs/toeleveranciers.

’Ondernemers moeten creatief zijn bij werven personeel’

Uit een enquête van uitgeverij Hortipoint blijkt dat groene ondernemers het vinden van geschikt personeel momenteel als een groot probleem ervaren. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt te werken aan oplossingen voor dit probleem, maar vindt dat ondernemers daar ook zelf verantwoordelijkheid in dragen. „Tuinbouwondernemers die moeite hebben om aan goed personeel te komen, moeten nu creatief zijn. Zoek niet alleen naar die ene alleskunner, maar kijk ook of je het werk anders kunt organiseren zodat anderen een deel van de taken kunnen uitvoeren. Kijk of je sollicitanten kunt bijscholen. En zoek op plekken waar je normaal niet kijkt. Er staan nog te veel mensen langs de kant die prima zouden kunnen werken, maar te vaak worden overgeslagen – denk aan mensen die al wat ouder zijn, of mensen met een migratieachtergrond.”

Klik hier voor het gratis downloaden van de gehele uitgave met enquête-resultaten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties