Ter Laak Orchids start afdeling R&D en Assortiment

Ter Laak Orchids heeft teeltonderzoek, innovatie en het ontwikkelen van assortiment ondergebracht in een aparte afdeling. Voormalig teeltmanager Martin van Dijk leidt die nieuwe afdeling binnen het bedrijf in Wateringen.

Ter Laak Orchids heeft al geruime tijd twee testkasjes voor allerlei teeltkundig onderzoek en een ruimte voor het veredelen en selecteren van phalaenopsis. Tot voor kort lag de uitvoering vooral bij de afdeling teelt binnen het bedrijf. Het belang van teeltonderzoek, innovatie en de ontwikkeling van assortiment is toegenomen, zegt voormalig teeltmanager Martin van Dijk. „We zijn een groot bedrijf dat zich met topkwaliteit richt op de bovenkant van de markt. Om onze leidende positie in de markt te behouden, is gekozen voor een aparte afdeling voor R&D en assortiment. Die aspecten binnen het bedrijf verdienen een professionelere aanpak met een eigen budget.”

Meer scouten en testen van cultivars
Het scouten en testen van nieuwe cultivars van veredelaars in binnen- en buitenland zal worden geïntensiveerd. De eigen veredeling door Eduard ter Laak zal worden geprofessionaliseerd. Waarschijnlijk komt er binnenkort nog een testkas bij en er zijn plannen om een daglichtloze klimaatcel te bouwen voor proeven met phalaenopsis onder kunstlicht. Proeven met LED-licht zullen worden uitgebreid. Op basis van recente eigen proeven met LED is al besloten om in hun in aanbouw zijnde duurzame Daglichtkas met hybride-belichting te gaan telen. Het aandeel LED-licht is daar 30 tot 60% van de totale lichtinstallatie.

Kennis delen
Martin van Dijk (40) heeft zijn taken als teeltmanager al grotendeels overgedragen aan collega André van ’t Hoog. De teeltafdeling behoudt zo volledige focus op de teelt van phalaenopsis. Van Dijk is nu belast met de organisatie van de afdeling R&D en Assortiment bij Ter Laak Orchids. Hij blijft zelf ook teeltonderzoek doen en zal intensiveren aan de slag gaan met het scouten en testen van nieuwe cultivars. Opgedane kennis blijft niet volledig binnen het bedrijf. „We willen nauw blijven samenwerken met collega’s en leveranciers. Samen kom je verder. ”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties