Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Landelijke glasafbraakregeling moet van stal worden gehaald

Landelijke glasafbraakregeling moet van stal worden gehaald

0

De kassen in Westland worden in een veel te laag tempo vervangen. Het glastuinbouwgebied is daardoor niet meer up-to-date. Als het aan directeur Rob van den Ende van Ontwikkelingsbedrijf HOT ligt, moet het kabinet de landelijke Glasafbraakregeling van stal halen. De herstructurering krijgt daarmee volgens hem net het benodigde duwtje in de rug.

Tijdens een Raadsinformatieavond voor de Westlandse gemeenteraad luidde voorzitter Cees Veerman van Coalitie HOT vorige week de noodklok. Van de 9.000 ha glastuinbouw in Nederland is eenderde gebouwd vóór het jaar 2000 en daarmee in principe verouderd. Met de 2.297 ha glas die Westland telt, is het volgens Veerman nog somberder gesteld: daarvan is tweederde vóór 2000 gebouwd.

Uit onderzoek van Glastuinbouw Nederland blijkt weliswaar dat ruwweg alle kassen die zijn gebouwd na 1998 technisch zijn uitgerust of uit te rusten zijn om de gevraagde energiebesparingsdoelstellingen te halen, maar dan moet er wel landelijk 300 ha nieuwbouw neergezet worden. En daarin zit volgens Veerman nu juist het probleem.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Quincy von Bannisseht
Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

Reageer op dit artikel

avatar