Hortipoint Ledenraad RFH: ‘Wij vinden het coöperatiegevoel stevig’

Ledenraad RFH: ‘Wij vinden het coöperatiegevoel stevig’

0

Deze week in de Bloemisterij blikken ledenraadsleden Rieneke van der Houwen. Peter Varekamp, André Zuidgeest en voorzitter Marcel van Tol terug op het eerste jaar ledenraad bij Royal FloraHolland. Het geluid dat regelmatig uit de monden van leden klinkt is: het coöperatieve gevoel brokkelt af. Het viertal herkent dat niet. „Als je kijkt naar de ambities van jongeren in de jongerenraad en de manier waarop zij naar de coöperatie kijken dan is dat heel hoopvol.”

Regelmatig zeggen leden dat het ‘coöperatieve gevoel’ afbrokkelt. Dat het meer ieder voor zich wordt. Van der Houwen, Varekamp, Zuidgeest en Van Tol herkennen dat niet. „Ik ken geen leden die zeggen: ik ga het lekker zelf doen, zonder veiling. We hebben destijds de discussie over de kloktarieven gehad. De ‘BB-kwekers’ waren bereid iets meer dan hun kosten te betalen om de klok in leven te houden. De grote kwekers gaan voor de laatste 0,20% niet weglopen. Ze gaan voor het collectief, voor een grote marktplaats. Ik zie de coöperatie niet afbrokkelen”, zegt Varekamp.

Foto VRBLD Photofilm

Zuidgeest voegt daaraantoe dat het aantal handelspartijen afneemt en dat de handelsbedrijven die overblijven groter worden. „Iedereen ziet daarom juist de noodzaak ervan in dat we een sterke marktplaats vormen.”

Van der Houwen ziet ook jongeren een positieve rol spelen binnen de coöperatie. „Daar wordt ook aan gewerkt. Er is een jongerenraad en er zitten ook een paar jongeren in de ledenraad. Als je kijkt naar hun ambities en de manier waarop zij naar de coöperatie kijken dan is dat heel hoopvol. Die gaan de coöperatie in de toekomst dragen. Ik heb niet het gevoel dat mensen het anders willen. Ik vind dat coöperatiegevoel toch wel stevig.”

Scherpte

In het begin van 2019 werd er over de ledenraad gezegd dat ze zelfs kritischer was dan de overige leden van de veiling. Hoe is dat nu na een jaar? Hebben de cursussen de scherpe randjes eraf gehaald? In koor wordt geroepen dat de scherpte er nog altijd is, misschien is ze zelfs wel scherper. Van der Houwen – zij volgde geen cursus -: „Er wordt wel eens gedacht dat we klakkeloos achter de directie aanlopen, dat is niet zo.” En Zuidgeest: „We zijn heel kritisch en dat is alleen maar goed. Dan komen alle kanten op tafel.” Varekamp: „Wat onder de leden leeft, leeft net zo onder de ledenraad.”

Klik hier om het uitgebreide verhaal te lezen in het digitale magazine van de Bloemisterij.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar