’Lobby naar Eerste Kamer kan hogere ODE nog tegenhouden’

De CDA-fractie van Westland wil met andere glastuinbouwgemeenten gaan lobbyen om de verhoging van de Opslag Duurzame Energie op netstroom tegen te houden. De hogere stroomtaks maakt deel uit van de Wet Fiscale Maatregelen Klimaatakkoord, die op 12 november werd goedgekeurd door de Tweede Kamer. „We zitten nu in een fase dat alles kan helpen”, zegt Jenny Vermeer, fractievoorzitter van CDA Westland en tuindersvrouw.

Is deze actie van CDA-Westland geen mosterd na de maaltijd?
„Ja, eigenlijk zijn we al te laat, want de maatregel is twee weken geleden al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Deze verhoging van de ODE op netstroom was voor ons een volslagen verrassing.”

Welke mogelijkheden zijn er nu nog?
„We gaan onze lobby nu richten op de Eerste Kamer, waar het onderwerp op 10 december op de agenda staat. De Eerste Kamer heeft de macht om dit tegen te houden.”

Hoe gaan jullie dat doen?
„De basis voor onze lobby is het amendement dat SGP-Kamerlid Chris Stoffer heeft ingediend, en dat door de Tweede Kamer is verworpen. Deze tekst gaan we in aangepaste vorm indienen als motie in de gemeenteraad Westland. Daarmee roepen we de gemeenteraad op om actie te ondernemen. We hebben de motie ook doorgestuurd naar de CDA-fracties in andere grote tuinbouwgemeenten in Nederland.”

Lees het hele interview vrijdag in Vakblad voor de Bloemisterij 48 of direct in de digitale editie.

Jenny Vermeer, voorzitter CDA Westland    Foto: CDA Westland

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties