LTO: huis-, tuin- en keukenmiddelen moeten gratis toelating doorlopen

In de biologische bestrijding van ziekten en plagen moeten huis-, tuin- en keukenmiddelen gratis de toelatingsprocedure kunnen doorlopen. De regering moet dit mogelijk maken, zo pleiten LTO Nederland en LTO Glaskracht. Anders lopen de kosten voor de sector om producten als bier, groene zeep, melk en schoonmaakazijn formeel toe te laten op tot in de miljoenen euro’s.

De LTO’s reageren hiermee donderdag op het geleidelijk verdwijnen van de zogeheten Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB). Nu deze regeling stopt, moeten ook ogenschijnlijk onschuldige producten de officiële toelatingsprocedure bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) doorlopen. Aangezien niemand exclusief eigenaar is van bier of van groene zeep, wil volgens LTO ook niemand voor de toelatingskosten opdraaien.

Het gevolg is anders dat boeren en tuinders deze middelen formeel niet meer mogen gebruiken. ‘Terwijl huis- tuin- en keukenproducten nu in een aantal gevallen een heel bruikbaar en milieuvriendelijk alternatief voor chemische gewasbescherming zijn’, zo verklaart LTO. Volgens de nieuwe Nederlandse en Europese wetgeving moeten stoffen met een claim op een bestrijdende werking straks een toelatingsprocedure doorlopen.

LTO Nederland bestrijdt dit besluit niet, laat Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid, in de verklaring weten. De organisatie vindt echter dat de belangrijkste middelen op de huidige RUB-lijst gratis de toelatingsprocedure moeten kunnen doorlopen. ,,Stoffen die nu op de RUB-lijst staan, kun je niet met goed fatsoen op miljoenenkosten jagen. Dat remt kleinschalige innovatie. En die kleinschalige innovatie is altijd een sterk punt geweest van de Nederlandse land- en tuinbouw.”

Baecke opteert voor praktische wetgeving tegen redelijke kosten. ,,De Nederlandse land- en tuinbouw is de minst milieubelastende sector ter wereld, werd onlangs weer bevestigd. Die weg willen we graag vervolgen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties