Bloem en Blad Ondernemerschap Lucas Vos: ‘Het nieuwe veilen staat op rood’

Lucas Vos: ‘Het nieuwe veilen staat op rood’

1

Het invoeren van het nieuwe veilen gaat niet zoals gepland bij FloraHolland. De veiling had graag dit jaar geëxperimenteerd met het landelijk veilen, maar dat gaat niet lukken.

De oorzaak hiervan is dat de drie exportvestigingen van FloraHolland – Rijnsburg, Aalsmeer en Naaldwijk – diverse ict-systemen hebben. „Onze achilleshiel is dat er bij de fusie tussen VBA en FloraHolland niet voor een ict-systeem gekozen is. Daardoor kunnen we niet testen met het landelijk veilen”, liet Lucas Vos weten op de algemene ledenvergadering in Aalsmeer.

Andere onderdelen van het programma het nieuwe veilen lopen wel volgens plan. Het gaat om 100% beelden, de keuze voor het systeem vandaag voor morgen, 100% beeldveilen van planten en het sluiten van de tribunes. Op de chrysantenklok in Aalsmeer wordt gestart met een pilot vandaag voor morgen.

Ook de robotisering staat op rood. Er worden wel testen gedaan met de verdeling van bloemen en planten met robots. De ict is echter niet op orde.

Ander zorgpunt van FloraHolland is de dienstverlening. Zoals het er nu uitziet is de veilingklok in 2020 sterker dan verwacht. Het volume blijft afnemen maar minder snel dan gedacht. Daarnaast neemt het aantal transacties toe. Aan het eind van het jaar komt de veiling op 19,5 miljoen transacties uit.

Het aantal transacties neemt toe doordat transacties kleiner worden. Dit maakt dat er veel meer handenarbeid nodig is dan voorzien. Er moet extra mankracht ingehuurd worden. Desondanks haalt de veiling de doorlooptijden van 2,5 uur niet. Vos: „Doordat het veilproces sneller gaat zijn we wel eerder op de dag bij klanten, maar niet binnen 2,5 uur.”

Doordat er meer transacties zijn, zijn er ook meer karren nodig. In aanloop naar Valentijn en Moederdag kampte de veiling met een karrentekort. Vos: „We dachten door de fusie genoeg karren te hebben. Het is ook pas de eerste keer na de fusie dat we een tekort hebben. We hebben constant kwekers en kopers gebeld om genoeg karren te hebben. We gaan nu investeren in nieuwe karren en het verdeelproces anders inrichten. We hebben nu zes/ zeven maanden om ons goed voor te bereiden. Ik vind het bijzonder vervelend dat mensen geen karren hebben gehad.”

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Eric van 't Boveneind Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Eric van \'t Boveneind
Gast
Eric van \'t Boveneind

Het landelijk veilen zou geen last mogen hebben van de verschillende veilsystemen op de vestigingen, als er echt voor landelijk veilen gekozen wordt en niet een hybride vorm waarin ook de diverse locaties nog een rol spelen.

Dat is een meer radicale stap, maar wel de enige mogelijkheid om de noodzakelijke vaart er in te houden! Kies één van de drie systemen en gebruik deze voor het landelijk veilen, met als randvoorwaarde dat iedereen via KOA koopt.