Marktpositie netleverende WKK’s verbetert komende jaren

De marktpositie van WKK’s waarmee elektriciteit aan het net wordt teruggeleverd, is verbeterd. Ook voor komende winter wordt een redelijk goede spark spread verwacht. De komende drie tot vier jaar blijft de marktpositie rond de waarde van 2018. Vanaf 2023-2024 zullen draaiuren van WKK onder druk komen te staan door een toenemend aandeel wind en zon, al blijven er kansen voor flexibel vermogen. Het inzetten van WKK voor eigen belichting blijft de komende jaren zeer rendabel, zo blijkt uit de jongste WKK-barometer van Energy Matters en LTO Glaskracht Nederland.

De verbeterde marktpositie van netleverende WKK’s is te danken aan een afnemende overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt in binnen- en buitenland. Daarnaast is de stijgende CO2- en kolenprijs van invloed.

De komende drie tot vier jaar blijft de marktpositie rond de waarde van 2018. De spark spread op basis van de forwards is voor het eerste en vierde kwartaal redelijk goed. Een koude winter en aanhoudende technische problemen met kerncentrales in Frankrijk en België kunnen de marktprijzen voor elektriciteit verhogen en daarmee de spark spread nog verder verbeteren. De marktpositie in 2024 ligt in een bandbreedte tussen de waarde van 2021 (rode pijl in de illustratie) en een waarde die ruim boven het huidige niveau ligt (blauwe pijl).

Nieuwe WKK niet rendabel
Investeren in nieuwe WKK voor netlevering is tot 2020 meestal niet rendabel. Met eigen gebruik van elektriciteit uit WKK verbetert de situatie, afhankelijk van de verhouding eigen gebruik en netlevering. Vanaf 2023-2024 zullen draaiuren van WKK onder druk komen te staan door een toenemend aandeel wind en zon, al blijven er kansen voor flexibel vermogen. Het inzetten van WKK voor eigen belichting blijft komende jaren zeer rendabel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties