Martijn Homan: Polen is de kernmarkt van de toekomst

Martijn Homan vertrekt na vijf jaar als landbouwraad van Polen, Tsjechië en Slowakije. De exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland naar Polen groeide de afgelopen jaren hard. Volgens Homan is Polen – momenteel nummer 5 – hard op weg een kernland te worden. „Het is wel zaak om collectief te investeren in kwaliteit van de markt en promotie van het product.”

Homan doet deze uitspraken deze week in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij. „Helaas ligt de focus in Nederland op de kernlanden. Dat zijn de cash cows. Maar ik denk dat Polen de cash cow van de toekomst is. Voorlopig staat ze op een stevige vijfde plek. De markt groeide afgelopen jaren ieder jaar met ruim 10%. Als je die lijn doortrekt dan is er nog veel mogelijk. Is het dan ook niet beter om collectief in de Poolse markt te investeren? Er komt een aantal sierteeltevenementen aan waarin de Nederlandse sector gezamenlijk zou moeten investeren om de kwaliteit van de Poolse markt te verbeteren”, stelt Homan verder in het interview.

Homan doelt dan op het Europees kampioenschap bloemschikken dat volgend jaar in Polen plaatsvindt. Bovendien vindt in 2024 een wereldtuinbouwtentoonstelling plaats in het Oost-Europese land. „Dat zijn fantastische momenten om meer te doen dan ‘platte’ export. De evenementen bieden veel potentie voor de Nederlandse sierteelt, zeker in gezamenlijkheid.”

Volgende week keert Homan terug naar Nederland. „Mijn familie wil graag terug naar Nederland. We zijn met zijn vieren vertrokken naar het buitenland en nu gaan we ook met zijn vieren terug. Zij hebben mij weggestemd” grapt Homan. „Maar je kunt ook zeggen dat ik heb meegestemd met de meerderheid, het is tijd om iets nieuws te gaan doen.” Wat Homan gaat doen weet hij nog niet. Lees hier het interview met Martijn Homan in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

Wederom groei

De exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland naar Polen steeg in 2018 naar een kleine €245 miljoen. Ook dit jaar is er wederom groei. Zie onderstaande grafiek.

Lees hier een eerder artikel over de export op Polen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties