Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Matthijs en anderen blikken terug en kijken vooruit

Matthijs en anderen blikken terug en kijken vooruit

0
Matthijs en anderen blikken terug en kijken vooruit

In 1998 schreven twaalf scholieren in het Vakblad voor de Bloemisterij een opstel hoe zij hun toekomst zagen. Tien jaar later hadden ze veel van hun ambities gerealiseerd. Wat betreft hun toekomstbeeld voor 2018 zaten ze in 2008 ook redelijk in de goede richting. De twintigers van toen zijn nu dertigers; een enkeling is de 40 al gepasseerd. Hoe zien ze nu de toekomst voor zich? En ook altijd leuk: Hoe blikken ze terug?.

In 2008 was de economische crisis pas begonnen en die heeft zeker tot 2013 geduurd in de bloemisterijsector. Daarna is de sector gaan opkrabbelen, maar pas na enkele jaren kregen bedrijven weer enig vlees op de botten om te investeren. De laatste jaren gaat het menig ondernemer weer meer voor de wind. Uiteraard is dit een algemeen overzicht; verschillen per bedrijf lopen sterk uiteen.

Volgens CBS-cijfers is in tien jaar (2008-2017) het aantal glastuinbouwbedrijven met snijbloemen en planten afgenomen met 56% naar 1.761 en is het areaal gedaald met 19% naar 3.592 ha. Resulterend in een gemiddelde oppervlaktestijging van 61% naar 2,04 ha.

Je hoefde in 2008 niet helderziend te zijn om te voorspellen dat schaalvergroting zich zou doorzetten. Toch is het sommige van de oorspronkelijke opstelschrijvers meegevallen. Vier van de vijf tuinders zijn nu nog tuinder. De helft heeft aan schaalvergroting gedaan, de andere helft is kleinschalig blijven telen. De teler die is gestopt, kon het niet meer combineren met zijn baan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties