Meermalige plantentray is meest duurzaam, daarna karton

Een meermalige plantentray heeft de minste impact op het milieu. Van de eenmalige trays scoort karton beter dan plastic. Dat is de uitkomst van onafhankelijk onderzoek dat Royal FloraHolland heeft laten doen naar de duurzaamheid van plantentrays.

Al eerder heeft een onafhankelijk bureau gekeken naar de impact van meermalige en eenmalige plastic plantentrays. Dit onderzoek is nu uitgebreid met een viertal kartonnen trays die representatief zijn voor de vele kartonnen trays die al gebruikt worden.

Het onderzoek is uitgevoerd voor vier bestemmingen: Arnhem, Berlijn, Parijs en Londen. Het laat zien hoe de verschillende plantentrays scoren op milieuthema’s zoals klimaatverandering en watergebruik. Daarbij omvat het de hele levenscyclus: van productie tot inzameling na gebruik.

De uitkomsten per land zijn verschillend (zie infographic). De inzameling na gebruik per land heeft hier een belangrijke invloed op, zoals de mate van recycling. Royal FloraHolland zal het volledige rapport later dit voorjaar publiceren.

Volgens de veilingorganisatie geeft het de aanvoerders en klanten handvatten om hun verpakkingsbehoefte zo duurzaam mogelijk in te kunnen vullen.

„Het onderzoek laat kansen zien om alle type plantentrays nog duurzamer te maken”, schrijft Royal FloraHolland. „Bij de eenmalige trays helpt vooral meer recycling. En meermalige trays kunnen voor een nog groter deel van gerecycled materiaal gemaakt worden. Dit sluit naadloos aan bij de afspraken in het Plastic Pact NL. Als marktleider in transportverpakkingen willen wij meer doen met minder plastic en wij stimuleren samen met onze ketenpartners de recycling van plantentrays.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties