Meeste SDE+ subsidie gaat naar zonnepanelen

De meeste SDE+ subsidie die afgelopen voorjaar werd verstrekt, is opgestreken door zonne-energieprojecten. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Voor zonnepanelen ging €2,8 miljard aan subsidie de deur uit. Zonne-energie was daarmee zowel qua aantal subsidieverstrekkingen als qua verstrekt budget voor het eerst koploper in de SDE+ regeling. Bij elkaar opgeteld verstrekte EZ afgelopen voorjaar voor €5,8 miljard aan SDE+ subsidie.

Met €2,2 miljoen aan verstrekte subsidie staan windmolens op land op de tweede plaats, op afstand gevolg door biomassa warme en WKK (€353 miljoen), biomassa gas (€188 miljoen) en geothermie (€172 miljoen). Het overgrote deel van het SDE+ budget is afgelopen voorjaar naar zon-PV (49%) en wind op land (38%) gegaan.

In totaal kreeg een recordaantal van 4.530 projecten afgelopen voorjaar SDE+ subsidie toegezegd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige ronde afgelopen najaar (2.197) en een verviervoudiging ten opzichte van de voorjaarsronde 2016 (986).

De toegewezen projecten in deze voorjaarsronde dragen, bij volledige realisatie, met een productie van 21,4 petajoule per jaar bij aan de Nederlandse energievoorziening. Dat komt overeen met een bijdrage van 1,1 %-punt aan het aandeel hernieuwbare energie. Nederland heeft in het Energieakkoord een aandeel van 14% hernieuwbare energie als doel in 2020 en 16% in 2023 afgesproken. Alle SDE+ projecten uit de voorjaarsronde zijn te bekijken op een interactieve kaart.

Najaarsronde SDE+
De najaarsronde van de SDE+ opent op 3 oktober en sluit op 26 oktober 2017. Er is in totaal een budget van €6 miljard beschikbaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties