Home Hortipoint Michiel de Haan: Trots zijn mag. Nee, moet!

Michiel de Haan: Trots zijn mag. Nee, moet!

0
Michiel de Haan: Trots zijn mag. Nee, moet!

Op een borrel bij het jubileum van Anthura ontmoette ik een charmante jonge dame en we raakten aan de praat over onze bedrijven.

Ik vertelde dat ik trots ben op Royal Lemkes, op onze aandeelhouder, onze collega’s, op onze klanten, op onze missie en nog wel een paar dingen. Het werd een leuk gesprek, want we kwamen te spreken over ons beider protestantse roots. Zij vroeg zich af of ’trots’ zijn wel mag vanuit het christelijke geloof.

Ik was over deze vraag enorm verrast – ben ook niet echt een goede bijbelkenner – en vroeg haar mij op te sturen waarom dat niet zou mogen. En zo gebeurde: ik kreeg een bijbeltekst opgestuurd. Spreuken 8 vers 13: ’Ik verafschuw trots en hoogmoed, leugens en het kwaad.’ Hoewel de schrijver van Spreuken ongetwijfeld een wijs man was, ben ik het slechts met hem eens als trots tot hoogmoed leidt……

Trots is een prachtige positieve emotie. Mits vergezeld door bescheidenheid en dankbaarheid. En het besef dat trots niet mag leiden tot arrogantie of stilstand. Trots geeft ons bij Lemkes juist elke dag de energie om het elke dag een beetje beter te doen.

We beginnen dan ook met grote regelmaat besprekingen met de ’Trots-vraag’. Waar ben je trots op? Dat is het begin van elke directievergadering, van elke beoordelingsgesprek dat ik voer, en onlangs van onze jaarplandag. En onze maandelijkse medewerkersbijeenkomst sluit ik af met een sheet met smileys, waarin ik mijn emoties deel: mijn blijdschap, mijn zorg, mijn frustratie en natuurlijk de zaken waar we trots op mogen zijn.

Bij de bedrijven die ik heb mogen leiden had ik bij binnenkomst slechts twee vragen aan zoveel mogelijk collega’s: 1. waar ben je trots op? 2. En wat moet er op mijn agenda? Beide vragen geven heel veel inzicht, want de wijsheid zit tenslotte in het bedrijf. Maar de eerste vraag is de belangrijkste, want dat vormt de basis om op voort te bouwen.

Ik weet zeker dat er bij uw bedrijf ook heel veel is om enorm trots op te zijn. Dus benoem en bevraag het. Gaat veel energie opleveren!

Deze column van Michiel de Haan stond in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 39. Het vakblad ook digitaal lezen? Kijk op MijnBloemisterij.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties