Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Rupsenbestrijding in gerbera een legpuzzel

Rupsenbestrijding in gerbera een legpuzzel

0

Veel plagen zijn al biologisch onder de knie in de gerberateelt. De bestrijding van rupsen is echter nog een hele puzzel, zeker na het wegvallen van correctiemiddel Steward in 2016. Op een bijeenkomst van LTO Glaskracht Nederland vorige week werden verschillende puzzelstukjes bij elkaar gelegd, van chemische alternatieven tot vanglampen, en van aaltjes tot mini-drones.

In 2016 kwam het rupsenmiddel Steward te vervallen. Siertelers waren dus genoodzaakt om rupsen anders aan te pakken. Op een bijeenkomst van LTO Glaskracht, vorige week donderdag, passeerden de alternatieven de revue. „Er is niet één aanpak die het probleem in zijn eentje kan oplossen”, concludeerde netwerkcoördinator Mark Meijers.

Chemische middelen
Eugenie Dings, adviseur bij Flori Consult Group, heeft de ervaringen met de bestrijding van rups vorig jaar op een rij gezet. Volgens haar heeft de gerberateelt Steward nodig om schoon de winter in te kunnen gaan. Pogingen om een vergelijkbaar middel 100 dagen toegelaten te krijgen als noodtoepassing mislukten. „Als je geen sterk middel hebt, blijf je in de winter met motten zitten, en krijg je in het voorjaar een probleem”, vatte Dings het verhaal samen. „Eén cyclus van turkse mot is een probleem, meerdere cycli in een jaar zijn rampzalig.”

Dit artikel verder lezen?

Inloggen als abonnee

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Joef Sleegers
Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

Reageer op dit artikel

avatar