Milieuvoetafdruk wordt nu tuinbouwbreed opgepakt

De tuinbouwsector is niet de eerste sector die ketenbreed werkt aan een footprintstandaardisatie. Ze wil echter ook zeker niet de laatste zijn. Enerzijds omdat ’Brussel’ verlangt dat sectoren een standaard opstellen en anderzijds om vragen uit en eisen vanuit de markt beter te kunnen tackelen. Dat heeft geleid tot de PPS HortiFootprint, waarbij stakeholders uit zowel de sier- als groenteteelt hopen voor 2020 een standaard voor footprintberekening te kunnen lanceren.

De vraag van consumenten en retailers naar duurzaam geproduceerde tuinbouwproducten neemt toe. Levenscyclusanalyse, of milieuvoetafdrukanalyse, is een algemeen erkende methode om de milieu-impact te beoordelen, te benchmarken en te monitoren. Er bestaat in de tuinbouwsector echter nog geen standaard milieu-footprintberekening.

Daarom zijn Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en Wageningen Economic Research met inbreng van ketenpartijen een project gestart om zo’n footprint te ontwikkelen in afstemming met Europese ontwikkelingen.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties