MPS-certificaat garandeert op juiste wijze lozen imidacloprid

Glastuinders kunnen eindelijk weer imidacloprid inzetten. Per 1 oktober 2017 wordt het voor glastuinbouwbedrijven namelijk mogelijk om met een certificaat aan te tonen dat het restwater dat zij lozen voor minimaal 99,5% van gewasbeschermingsmiddelen is gezuiverd. LTO Glaskracht Nederland en MPS hebben het certificatieschema samen ontwikkeld.

Tuinders tonen met het certificaat aan dat ze beschikken over zuiveringsapparatuur die de imidacloprid voor 99,5% kam verwijderen. Deze apparatuur moet zijn goedgekeurd door de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG). Bovendien moeten telers ook hun bedrijfsvoering certificeren.

Voor diverse teelten is imidacloprid essentieel voor een schone start van de teelt en het kunnen blijven voeren van een geïntegreerde teeltwijze.

Ctgb akkoord

LTO Glaskracht heeft het schema voorgelegd aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het Ctgb heeft geconcludeerd dat het schema recht doet aan de voorwaarden die zijn gesteld in het besluit en het Wettelijk Gebruiksvoorschrift van de gewasbeschermingsmiddelen op basis van imidacloprid (Admire, Gaucho Tuinbouw, Kohinor 700 WG, WOPRO Imidacloprid 70 WG).

Verder werken beide partijen aan de niet-lozingseis op het Wettelijk Gebruiksvoorschrift voor imidaclopridhoudende middelen. Onder meer via een pilot waaraan enkele aantal groente-, snijbloemen- en potplantenbedrijven meewerken. Het is nog niet duidelijk wanneer dit certificeringstraject voltooid is.

Niet op www.volgjebloemofplant.nl

MPS kondigde recentelijk aan nog maar met een uniform vignet te werken. Via een code op het vignet kan iedereen achterhalen op www.volgjebloemofplant.nl welke MPS-certificaten ondernemers hebben. Vermelding van dit ’MPS-certificaat zuvering imidacloprid’ komt niet op de website. Het certificaat is puur bedoeld om imidacloprid te mogen kopen, niet om dat te communiceren. Daarvoor is het  MPS-ProductProof wel een mogelijkheid.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties