Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Na afnemende groei hopen santinitelers op stabilisatie

Na afnemende groei hopen santinitelers op stabilisatie

0

Santinitelers hopen na de turbulente periodes in 2018 voor dit jaar op een stabielere aanvoer. Uiteindelijk eindigde 2018 nog redelijk. Telers zijn minder tevreden over het assortiment dan de handel. En wat brengt brexit?

De vraag is stevig”, omschrijft inkoper Theo Plasmeijer de markt voor santini’s bij de klanten van Hilverda De Boer. ’Stabiel’ is de kwalificatie van Arie Schoneveld, inkoper bij FleuraMetz.

De sterke aanvoergroei in de eerste helft vorig jaar sloeg daarna om in een daling om uiteindelijk te eindigen op 3% meer stelen: 284 miljoen. Daarvoor werd met 21 cent gemiddeld 2 cent meer per steel betaald dan in 2017. Gezien de soms grote aanvoerfluctuaties in eerdere jaren, zoals +10% in 2017 en -17% in 2012, is de stijging voor santini op jaarbasis nu beperkt. „Hopelijk is de markt beter in balans”, aldus teler Richard van Schie. „Vooral het groene segment heeft flinke klappen gehad.” Telersvereniging Zentoo verwacht dit jaar een vergelijkbare stabiele aanvoer.

Met Plasmeijer en Schoneveld is inkoper Matthias van Oeven van P van Dam tevreden over het assortiment. „De meeste nieuwigheden zijn lookalikes”, vindt Plasmeijer. „Dat klopt, maar de zalmroze Lotte is vanwege de kleur een aanwinst”, vindt Schoneveld. Aanvoerder Richard van Tuijl van Kwekerij De Monnikenwaard gaat er echter niet mee verder. „Te veel bloemrui”, is de motivatie. Van Schie vindt dat introducties vooral vulling moeten geven, en wil tegelijk snelheid in de teelt. „Santini’s zijn voor 100% boeketvullers. Ik weet dat volheid en productie een moeilijke combinatie is”, schetst hij een dilemma.
Met alle telers is hij bezorgd over de effecten van brexit. „We laten het op ons afkomen”, reageert inkoper Sam Star van Vianen Flowers.

Dit artikel verder lezen?

Inloggen als abonnee

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Avatar
Hermen de Graaf is freelance journalist bij het Vakblad voor de Bloemisterij en Floribusiness

Reageer op dit artikel

avatar