Nefyto hekelt politieke invloed op toelating gewasbeschermingsmiddelen

Nefyto, de brancheorganisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen, heeft zorgen over de politieke invloed op de toelating gewasbeschermingsmiddelen. Zoals afgelopen week toen staatssecretaris Van Dam (EZ) aankondigde in te willen stemmen met een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van neonicotinoïden verder in te perken.

Nefyto is van mening dat, gezien de technische en wetenschappelijke complexiteit, de beoordeling van individuele gewasbeschermingsmiddelen niet thuishoort in de politiek. Waar bewindspersonen in het verleden de adviezen van het Ctgb respecteerden, laten zij nu steeds vaker politieke overwegingen zwaarder wegen.

Politieke inmenging in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen ondermijnt het vertrouwen in de toelatingsprocedure en maakt fabrikanten kopschuw om te investeren in nieuwe middelen. Investeringen kunnen alleen dan verantwoord worden gedaan als sprake is van voorspelbare besluitvorming over de toelating. Het uitsluitend hanteren van goedgekeurde beoordelingsmethodieken is daarvoor een basisvereiste. Nieuwe middelen worden al niet meer als eerste in Europa in de markt gezet. Het beschikbare middelenpakket voor telers komt verder onder druk te staan en de verduurzaming van de land- en tuinbouw wordt daardoor geremd.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
6 jaren geleden

Nee, laat het vooral aan de markt over, dan gaan we vrolijk door op het pad van het vergiftigen van onze aarde. Het is goed dat de politiek onder invloed van de publieke opinie eindelijk eens tegengas geeft aan de gifproducerende internationals. Misschien valt er dan nog iets terug te draaien van de schade die de afgelopen tientallen jaren is aangericht. Ik hoop de dag mee te maken dat de fabrikanten juridisch aansprakelijk gesteld worden voor de door hen aangerichte milieuschade.