Vakblad voor de Bloemisterij Veilingklok Niet iedereen blij met verplichte certificering

Niet iedereen blij met verplichte certificering

1

Er is aardig wat verweer tegen plannen van Royal FloraHolland om telers te verplichten zich te laten certificeren. Die indruk heeft zomerbloementeler Cees Kralt uit Rijnsburg ook. Om hiervan een concreter idee te krijgen is hij gestart met de Facebookgroep ’kwekers tegen VERPLICHTE certificering’ begonnen.

Sinds Royal FloraHolland te kennen heeft gegeven dat aanvoerders uiterlijk per 2022 een marktconform milieucertificaat moeten hebben, zit de angst bij zomerbloementeler Cees Kralt er aardig in. Het zou toch niet zo zijn dat hij vanaf die datum zijn bloemen niet meer kan slijten via de veilingorganisatie? En in hoeverre staat hij hier alleen in? Vandaar dat hij 8 november de Facebookgroep ’kwekers tegen VERPLICHTE certificering’ is gestart. Inmiddels, weet hij beter; veel collega’s delen zijn zorgen.

Al veel aanmeldingen?

„In drie weken hebben 40 mensen zich gemeld, waarvan 30 telers. Niet alleen kleine telers, maar ook grotere. En niet alleen snijbloementelers, maar ook potplantentelers. De tien handelaren bevestigt mijn indruk dat niet alle handelaren om gecertificeerd product vragen. Zij worden straks ook door Royal FloraHolland gedwongen alleen nog gecertificeerde bloemen te verhandelen.”

Wat zijn de reacties zoal?

„Tot dusver zijn alle reacties faliekant tegen verplichte certificatie, zoals uiteraard is te verwachten. Echter, om dat te benadrukken zijn verscheidene reacties geschreven in hoofdletters en met veel uitroeptekens. Telers zijn zelfs vanwege de Facebookgroep naar de ledensessies en de Dag van de Coöperatie van Royal FloraHolland gegaan om hun zorgen kenbaar te maken. Dus de Facebookgroep werkt.”

Lees het uitgebreide interview nu al vast digitaal. Op vrijdag 3 januari verschijnt het in het Vakblad voor de Bloemisterij.

 

 

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Cor Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Cor
Gast
Cor

Dit is het begin van het einde voor ZZP kwekers