Home Bloem en Blad Nieuwe variëteiten laten de keten binnen vijf jaar schudden

Nieuwe variëteiten laten de keten binnen vijf jaar schudden

0
Nieuwe variëteiten laten de keten binnen vijf jaar schudden
Micha Danzinger (l) en Hans van den Heuvel

Binnen vijf jaar kunnen nieuwe variëteiten van bloemen en planten worden geïntroduceerd die de sierteeltketen laten schudden. Deze soorten beantwoorden via de laatste veredelingstechnieken aan de wensen uit de markt. Dit zei Hans van den Heuvel, managing director R&D van Dümmen Orange, dinsdag op het International Floriculture Forum (IFF) in Vijfhuizen.

Volgens Van den Heuvel wordt in de veredeling het accent verlegt van de uiterlijke kwaliteiten naar de gebruiks- en teeltervaringen. ‘Wie zit er nu te wachten op een nieuwe rode roos?’, zo stelde Van den Heuvel een retorische vraag aan het publiek. Dümmen Orange legt daarbij de focus op een roos die bijvoorbeeld beter bestand is tegen ziekten als meeldauw en minder gevoelig is voor schade tijden het transport. Ook het vaasleven krijgt daarbij uiteraard de aandacht.

Van den Heuvel gaf aan dat de sierteelt zo’n 25 jaar achterloopt in het omarmen van de verbeterde veredelingstechnieken ten opzichte van bijvoorbeeld de groentesector. Deze achterstand kan worden weggewerkt, gaf de managing director aan. ‘Binnen vijf jaar kunnen producten op de markt komen die de keten kan doen laten schudden.’ Gelet op het grote aantal soorten bloemen en planten in de keten, zeker zo’n 100, gaat het volgens hem wel langer uren voordat een groot deel van het assortiment deze verdelingsslag heeft gemaakt.

Deze productontwikkeling vraagt wel een consolidatieslag in de veredelingssector, schetste Van den Heuvel. Hij ziet binnen vijf tot tien jaar enkele kapitaalkrachtige platformen ontstaan met bedrijven die samenwerken in het veredelingsprogramma. Als voorbeelden daarbij noemt hij bijvoorbeeld Dümmen Orange zelf, maar ook het collectief GeNovation.

Micha Danziger, CEO van Danziger, gaf daarbij aan ook een toename te zien in zogeheten verticale integratie waarbij verschillende schakels in de keten samenwerken in het op de markt brengen van nieuwe variëteiten bloemen en planten. Hij vreest dat de schaalvergroting in de veredelingssector ten koste gaat van de kleine conventionele veredelaars en daardoor ook de verscheidenheid van het assortiment. ‘Aan de andere kant kunnen deze kleine veredelaars ook weer in de gaten duiken die de markt hen biedt.’

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties