Nife: prijscorrectie op de oliemarkt

Een rustig einde van de winter voor de gasmarkt die wat heen en weer laveerde. Ondanks een koud weekend kwam de prijs voor een kuub aardgas na dit weekend een cent lager uit dan vorige week. Gasvoorraden zijn nog voor 26% gevuld en zullen de komende maanden tot aan de winter weer aangevuld worden. Of we richting 2022 gebruik kunnen maken van aardgas uit Rusland via de veelbesproken Nord Stream 2 pijpleiding blijft nog onzeker. Washington heeft alle bedrijven die betrokken zijn bij het door Gazprom geleide Nord Stream 2-gaspijpleidingproject met sancties bedreigd, wat aangeeft dat er ten minste één segment van het buitenlands beleid van de VS is waar de regering Biden het beleid van de regering Trump zal voortzetten. De Verenigde Staten wil het liefst zijn eigen LNG (vloeibare aardgas) aan Europa verkopen. Dat is echter veel duurder dan het Russische gas. Washington is daarnaast bang voor te nauwe banden tussen de EU en Rusland. Daarom beweren de Amerikanen dat de energiezekerheid van Europa in gevaar komt als Nordstream-2 in gebruik wordt genomen, wat exact het tegendeel is van de waarheid, want de pijpleiding wordt daar nu juist voor aangelegd.

Nederlandse elektramarkt extra onrustig
De lange termijncontracten voor elektra zijn licht gedaald door het uitblijven verder stijgende financiële beurzen. Het is niet zo dat de koers van elektra zich direct lieert aan de beurzen, maar hoe groter het vertrouwen op de beurs hoe meer elektra nodig zal zijn, is de simpele redenatie van de handelaren in de onderliggende grondstoffen. De korte termijnprijzen zijn gemiddeld iets gedaald maar opvallend is dat de prijs midden op de dag geregeld lager is dan in de daluren. Een reden hiervoor is de onregelmatige productie door zon en windinstallaties. Ook de aanvoer vanuit Groot-Brittannië en Noorwegen is er niet door een defect aan de kabels op de zeebodem tussen deze twee landen, hierdoor is het net in Nederland extra onrustig.

Olieprijs sterk gedaald
Ruwe olie daalde donderdag met meer dan 7%. Sinds april 2020 was dit niet meer gebeurd. De daling wordt toegeschreven aan een combinatie van factoren: winstneming door speculanten, een sterkere dollar en verminderde hoop op vaccinaties in Europa. Volgens een analist zou een langere vaccinatiecampagne in Europa, als gevolg van vertragingen en toegenomen aarzeling, het herstel van de vraag naar olie dit jaar kunnen vertragen. Het aantal olie- en gasplatforms in de Verenigde Staten is deze week met negen toegenomen. Het totale aantal actieve olie- en gasplatforms in de VS staat nu op 411, dat zijn er nog steeds 361 minder dan vorig jaar rond deze tijd.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Beeld: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties