‘Op het eind was de veiling in Poeldijk een afvoerputje’

Bijna 40 jaar lang bestonden in het Westland twee bloemenveilingen naast elkaar. CCWS in Naaldwijk en Bloemenveiling ’Het Westland’ in Poeldijk. De veiling in Poeldijk leefde jarenlang ‘onder een zwarte wolk.’ Keer op keer werd de ondergang van deze ‘vergeten veiling’ maar nipt voorkomen. Totdat het in 1970 echt niet meer ging.

Het is juni 1968. „(..) Leest men de notulen van de algemene vergaderingen maar eens na, dan zal men bespeuren dat meer dan 30 jaar lang elke vergadering dezelfde moeilijkheden had, steeds was het weer diezelfde zwarte wolk van het gaat niet, wij moeten het bijltje erbij neer leggen, (..).”  Dit schreef secretaris P. Van Marrewijk namens het bestuur van Bloemenveiling ’Het Westland’ destijds aan de leden.

Oninbare posten

In die ledenvergadering was beloofd de leden tussentijds op de hoogte te houden als de gang van zaken minder rooskleurig werd. Het bestuur meende echter ’de andere zijde van de medaille te moeten laten zien’. „De activiteit die wij de afgelopen maand aan de veiling hebben gehad deed denken aan de chrysantentijd, hieruit blijkt dat ook andere maanden dan het chrysantenseizoen rendabel kunnen zijn, als wij maar alle medewerking van de leden hebben. Het bezoek van de kopers is zeer groot geweest, enkele keren zelfs zo groot als in de winter.” De veiling zou in 1968 een topomzet van 2.033.747,61 gulden draaien. Twee jaar later kwam er toch een eind aan Bloemenveiling ’Het Westland’.

’De zwarte wolk’ hing inderdaad al vanaf het begin van de oprichting in 1931 tot het eind in januari 1970 boven de Poeldijkse bloemenveiling. De start – ten tijde van de crisistijd – was al heel moeizaam. Notulen van de bestuursvergaderingen laten een beeld zien van een verliesgevende veiling, leden die stiekem elders veilen, dubieuze debiteuren, bestuursleden die met elkaar over hoop liggen en zich ook niet aan de regels houden en de bijna jaarlijks terugkerende vraag: liquideren of doorgaan? In 1936 concludeerde een commissie dat ’Het Westland’ beter kon fuseren met CCWS.

Een uitgebreide historie van Bloemenveiling „Het Westland” lees je hier in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties