PAN NL doet aanval op duurzame ambitie tuinbranche

Pesticide Action Network Nederland (PAN NL) trof in mei 27 verschillende bestrijdingsmiddelen aan in negen monsters van tuinplanten. De milieuorganisatie concludeert dat zelfcontrole in de tuinbranche niet werkt. Tuinbranche Nederland herkent zich niet in die conclusie. Het aantal bestrijdingsmiddelen per tuinplant daalde in de afgelopen drie jaar juist met 33%, stelt zij.

PAN NL kocht bij tuincentra van GroenRijk, Welkoop en Intratuin in totaal negen tuinplanten. Hierin werden bij elkaar 27 (toegelaten) bestrijdingsmiddelen aangetroffen . PAN NL noemt een aantal hiervan zeer schadelijk voor bijen en andere schadelijk voor de gezondheid van mensen.

De Nederlandse tuinbranche lag eerder onder vuur toen Greenpeace vanaf 2014 een aantal jaar het middelengebruik bij tuinplanten bekritiseerde. Nederlandse tuincentra, verenigd in Tuinbranche Nederland, beschouwden dit als een wake-up call en werkten daarop aan een duurzamere keten. Inmiddels zijn zij toe aan rapport Ambitie 4.0.

Ambitie gehaald

De ambitie was dat in 2020 60% van de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt duurzaam moet zijn. Middelen die zijn toegelaten, maar die sterk milieubelastend zijn, met name voor bijen en andere nuttige insecten, worden waar mogelijk zo snel mogelijk verboden en anders gefaseerd verboden. Die ambitie is gehaald.

Lees het volledige PLUSartikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 27. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Nog een keer teruglezen hoe Tuinbranche Nederland samen met CLM en Natuur&Milieu erin is geslaagd de ambitie te halen, kan ook via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties