Porta Nova investeert voor perfecte rozen

Rozenkwekerij Porta Nova is uitgebreid met een nieuwe kas van 8,6 ha. Nieuwbouw om ook de komende jaren topkwaliteit te kunnen produceren. Er is geïnvesteerd in allerlei nieuwe technieken en toepassingen om verder te kunnen verbeteren. De perfecte roos telen, dat is het doel.

Een zandfilter (160 m3), een soort wokkel voor het beluchten van het water, twee manshoge warmtepompen, ondergrondse opslag van warmte en koude en zo’n 1.000 warmtewisselaars in de kas (Climators).  Het is een korte opsomming van de techieken die te vinden zijn in de nieuwste kas van rozenkwekerij Porta Nova. In Waddinxveen, pal tegenover hun bestaande kassen, is 8,6 kas gebouwd. Een All Electric, ofwel fossielvrije kas.

Bijna 20 ha rozenkas

In totaal is er nu 19,3 in productie. De nieuwe kas omvat locatie 3 en 4 van Porta Nova. Identiek qua inrichting en beide 4,3 ha groot. Het enige dat afwijkt is de cultivar. In een afdeling is namelijk White Naomi! aangeplant. In de ander staat Red Naomi!, sinds 2006 het hoofdgewas van het bedrijf. Het bedrijf ziet nog volop kansen in de markt voor Red Naomi!. In een keer bijna verdubbelen in areaal zou echter een veel te grote stap zijn. Bovendien geloven ze dat hun werkwijze en kwaliteitsniveau ook met andere rassen of kleuren haalbaar zijn. In White Naomi! vonden ze geschikte cultivar.

Centrale verwerkingsruimte

De geknipte rozen komen van alle locaties met waterkar en al naar de nieuwe, centrale verwerkingsruimte. Daar staat een bosmachine met 36 bosstations die 18.000 rozen per uur kan verwerken. Met deze nieuwe machine wil het bedrijf nog beter inspelen op de toenemende vraag naar speciale sorteringen en verpakkingen. Dat moet ook bij een dagelijkse productie van 180.000 stelen mogelijk zijn. Eenmaal verpakt, belanden de rozen gecodeerd via een band automatisch in een nieuwe, ruime koelcel. Daar wordt de brede mix van verpakkingen en sorteringen klaargemaakt voor verzending.

Bij de ongeveer 1.000 warmtewisselaars in de kas zijn slurven gemonteerd om desgewenst lucht van boven uit de kas aan te zuigen. Dat kan bij een gesloten assimilatiedoek omdat daar speciale openingen in zijn gemaakt

Opgericht in 2002

Nico van Vuuren en Leon Dukker begonnen in 2002 de rozenkwekerij Porta Nova. Op  4,3 ha. werd begonnen met cultivar Passion. In 2006 werd dat gewas vervangen door de roos die nog steeds aanwezig is: Red Naomi!. Dat jaar kwam ook Aad van Luijk als mede-eigenaar in het bedrijf. Locatie Porta Nova II verrees in 2008 en is 6,4 ha groot. Wederom is Red Naomi! aangeplant. Aan de overkant van locatie 1 en 2 ligt aan de Abraham Kroesweg in Waddinxveen, de nieuwe kas van 8,6 ha.

Meer lezen over de nieuwe kas en de plannen van Porta Nova? Het omslagartikel vind je terug in Vakblad voor de Bloemisterij en in het digitale magazine (met inlog).

 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties