ROAD-project definitief gestrand

Het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD) is definitief gestrand. Het project, waarmee werd beoogd om bij de MPP3-centrale van Uniper op de Maasvlakte grootschalig CO2 af te vangen en onderzees op te slaan voor later gebruik in onder meer de glastuinbouw, wordt in zijn geheel beëindigd. Dat hebben de energiebedrijven Uniper en ENGIE demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) onlangs laten weten, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Op 15 september trokken Uniper en ENGIE zich terug uit ROAD, wat alles te maken had met de overheidsplannen om kolencentrales te gaan sluiten. Kamp betreurt de terugtrekking van Uniper en ENGIE uit ROAD. „Het kabinet ziet ’carbon capture and storage’ (CCS) als een onmisbare technologie om tot CO2-emissiereductie te komen”, schrijft hij. De minister is blij dat ENGIE en Uniper hebben toegezegd de kennis die is opgedaan in het ROAD-project beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van toekomstige CCS-projecten.

Het ministerie van EZ blijft streven naar het opzetten van een grootschalig CCS-demonstratieproject. EZ is daarover volgens Kamp in gesprek met meerdere partijen. „Er wordt onder meer gesproken over verkenningen die worden uitgevoerd door een aantal partijen naar het realiseren van een mogelijk alternatief CCS-project in het Rotterdamse havengebied”, aldus de minister.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties