Royal FloraHolland is ook te ambitieus met verplicht certificeren

Na te zijn teruggefloten betreffende Floriday heeft Royal FloraHolland (RFH) nu ook haar plannen voor een duurzame marktplaats moeten temperen. De grote vraag is of verplichte milieuregistratie en -certificatie wordt uit- of afgesteld. De directie houdt het voorlopig op het zoeken naar mogelijke oplossingen waar draagvlak voor is. Tegenstanders roepen nogmaals op de markt zijn werking te laten doen.

Het gaat te ver om te zeggen dat de vlag uitging bij leden van de Facebookgroep ’Kwekers tegen VERPLICHTE certificering’. Daarvoor was het leed bij veel kwekers te groot en te onzeker in de afgelopen 1,5 jaar. Zomerbloemteler Cees Kralt, initiatiefnemer van de groep, noemt het hoopvol dat de directie nu eindelijk gehoor lijkt te geven aan het geluid wat de meerderheid van de aanwezige leden op ledensessies heeft laten horen als reactie op de duurzame ambities die RFH zichzelf gesteld had. „Namelijk: geen sancties, niet dwingen, handel laten kiezen en het door de markt laten reguleren. De directie en het management hebben een grote inschattingsfout gemaakt, die we hopelijk achter ons kunnen laten.”

Steun in de rug

Bijval voor de duurzame ambities van de veilingorganisatie zijn er zeker ook, onder meer van het begeleidingsteam duurzaamheid, bestaande uit leden van Royal Flora Holland. Zij doet een oproep aan collegakwekers om de schouders onder certificering te zetten en zo met elkaar te werken aan het imago van de sector. „Niet omdat de handel het wil, niet omdat Royal Flora Holland het wil, maar omdat wij het willen als kwekers: met trots onze producten verkopen! Laten we niet vergeten dat we met alle kwekers samen een grote groep zijn die, indien de neuzen dezelfde kant op, bergen kunnen verzetten om onze mooie producten hun weg naar de klanten te laten vinden.”

Waarom neemt directie RFH dit besluit. Hoe reageren handelaren en kwekers? Lees het volledige artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 13. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties