Rust in de tent goed voor ondernemer en personeel

Tuinders zijn wel wat gewend als het gaat om hectiek op het bedrijf. Maar wat als er dan extra hectiek opduikt door bijvoorbeeld een pandemie? Sandhya Santoe, directeur van Suits & Soul meent dat ondernemers met meer rust in hun hoofd en minder stress op hun bedrijf evengoed bevredigende bedrijfsresultaten kunnen boeken. Crisis of geen crisis.

Juist in tijden van crisis is het goed om eventueel andere keuzes te maken dan gebruikelijk. Kijken of er een ander verdien- of businessmodel is wat rendabel is of investeren in iets dat al lang is blijven liggen. Daarbij helpt om te weten wat voor type ondernemer je bent. Althans, zo redeneert bedrijfskundig leiderschapscoach Sandhya Santoe: „Ondernemers kunnen geneigd zijn confrontaties en gesprekken met medewerkers over hun gedrag uit de weg te gaan, zeker in de tuinbouw. Een andere koers varen begint altijd met zelfvertrouwen, crisis of geen crisis.”

Naar hoger plan

Door corona heeft Wilco Verhoeven van phalaenopsiskwekerij Artisan in Nieuwaal geplande bedrijfsprocessen juist niet uitgesteld of opgeschort. „Als je in staat bent in tijden van tegenspoed niet te consolideren maar juist te anticiperen dan ben je beter voorbereid op betere tijden die altijd weer gaan aanbreken.”

Het coachingstraject voor hem als ondernemer en het consultancytraject voor zijn organisatie heeft hij ook gecontinueerd. Hierdoor zijn geplande investeringen zelfs in een stroomversnelling gekomen. „Zo is gezamenlijk het bedrijf op een hoger plan te tillen.”

Sandhya Santoe en Wilco Verhoeven

Lees het uitgebreidere interview met Santoe en Verhoeven vanaf vandaag in de Bloemisterij of via deze link in het digitale magazine.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties