SGP wil dat EU kernenergie niet langer uitsluit

In het energie-debat in het Europees Parlement op woensdagochtend wordt in het EU-beleid nergens gesproken over kernenergie. SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen meent dat deze optie niet moet worden uitgesloten.

Prijzen voor gas en stroom stijgen momenteel explosief, mede door het sluiten van kolen- en kerncentrales. „We moeten oppassen met EU-maatregelen die de prijzen nu nog verder opdrijven, zoals CO2-heffingen. Dit is niet het moment. In plaats daarvan willen we extra energiebronnen. Kernenergie kan ons helpen te verduurzamen, op een manier die leveringszekerheid met zich meebrengt.”

De SGP vindt het daarom teleurstellend dat het Europees Parlement met meerderheid tegen de herziening van de zogenaamde gedelegeerde handeling van de EU-taxonomie heeft gestemd. De herziening had als doel gas en kernenergie mee te laten tellen als duurzame investering voor de toekomst. Voor de SGP heeft gas een belangrijke brugfunctie, terwijl kernenergie een oplossing is voor de langere termijn.

Ruissen bepleit dat de EU aan lidstaten de ruimte geeft om de energietransitie op een eigen manier in te vullen. Plannen van de Commissie voor hernieuwbare energie en energie efficiëntie kunnen daarbij helpen. „Echter, landen weten zelf welke technieken en opties voor hen het beste werken. Daarom hoeven er op dit punt geen vergaand uitgewerkte dictaten van Brussel te komen, maar moet er voor landen ruimte blijven om hierin zelf keuzes in te maken.”

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties