Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Sierteelt in Iran lijdt: ‘De sancties maken alles kapot’

Sierteelt in Iran lijdt: ‘De sancties maken alles kapot’

0

Op IFTF stond een grote delegatie uit de Iraanse sierteelt. Gretig om te exporteren naar Europa. Door het opzeggen van het Nucleair Akkoord door de Verenigde Staten lijkt export van Iraanse bloemen naar het Westen echter verder weg dan ooit. De import van onder meer uitgangsmateriaal in Iran is daarnaast stilgevallen. „De sancties van de VS raken alles in ons land.”

In 2015 werd tussen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland, China en Iran een Nucleair Akkoord gesloten. Iran beloofde haar kernwapenprogramma stop te zetten. In ruil daarvoor werden onderdelen van de sancties, die de landen in het verleden aan Iran hadden opgelegd, opgeschort. In mei zegde de Amerikaanse president Donald Trump het Nucleair Akkoord op. Sindsdien is export van uitgangsmateriaal voor bloemen en planten vanuit onder meer Europa naar Iran stilgevallen.

De export van Iraanse producten naar het westen en de export naar Iran was al voor de opzegging van het akkoord door Trump heel gecompliceerd, omdat de primaire sancties van de VS nooit opgeschort zijn geweest. ’De primaire Amerikaanse sancties voor Iran gelden voor Amerikaanse personen en bedrijven (en hun buitenlandse filialen) en alle personen en instellingen in de VS. Zij mogen geen transacties aangaan met Iraanse partijen en mogen daar geenszins bij betrokken zijn. Ook mogen ze geen investeringen doen in Iran en niet handelen in Iraanse olie, gas of petrochemieproducten’, luidt de uitleg van de Rabobank.

Dit artikel verder lezen?

Inloggen als abonnee

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij

Reageer op dit artikel

avatar