Sjaak van der Tak en Eveline Herben niet naar Brussel

De voorzitter van Glastuinbouw Nederland Sjaak van der Tak en VBN-lobbyist Eveline Herben hebben geen zetel in het Europarlement verworven. Dit blijkt uit de uitslagen van de kieskringen. Beide bleven ver verwijderd van de 25.000 voorkeursstemmen die hen mogelijk naar Brussel zouden leiden.

CDA‘er Sjaak van der Tak – nummer 8 op de kandidatenlijst – kreeg in de 20 kieskringen 8058 stemmen. Hij scoorde met name sterk in de kieskring Dordrecht waar hij 4904 stemmen kreeg. In Leiden (849), Rotterdam (451) en Den Haag (299), deed hij het redelijk. In Rotterdam was hij onder meer wethouder.

Onder kieskring Dordrecht valt Westland, waar Van der Tak jarenlang burgemeester was. In Westland kreeg hij 3377 stemmen. Lijsttrekker van het CDA Esther de Lange was de enige van alle kandidaten van alle partijen die er meer kreeg: 4073. In Lansingerland kreeg Van der Tak 133 van de 2726 CDA-stemmen. De Lange kreeg er 2171.

Voet aan de grond

Van der Tak noemde zichzelf ‘lijstduwer’. Door zijn kandidatuur ondersteunde hij lijsttrekker Esther de Lange. Met zijn kandidatuur wilde hij meer voet aan de grond krijgen in de EU om samen met ondernemers op de items als plantgezondheid en gewasbescherming, energie en klimaat, als ook arbeidskrachten en arbeidsmigranten het bedrijfsbelang te behartigen.

Over de uitslag zegt Van der Tak dat de constructieve partijen in Nederland, waaronder het CDA (weliswaar 1 zetel verlies) een goed resultaat hebben gehaald bij de Europese verkiezingen. „Samenwerking in de EU is van essentieel belang voor de Nederlandse economie, bijzonder voor onze tuinbouw. Voor de 8.058 stemmen die op mij zijn uitgebracht, wil ik alle stemmers hartelijk danken, een mooi en verdienstelijk resultaat en heb zo mijn steentje mogen bijdragen aan het resultaat van het CDA.”

De vraag is of het CDA er niet beter aan had gedaan een tuinbouwkandidaat naar voren te schuiven in plaats van zowel Herben als Van der Tak. „Het mag duidelijk zijn dat door twee kandidaten naar voren te schuiven het CDA veel belang hecht aan de Nederlandse tuinbouw. Door de kandidaatstelling van een vrouw en een man ontstaat zo een waardige keuze voor de kiezer. Kiezen voor slechts een kandidaat is voor de christen democratie in de Europese Unie wat aan de ‘magere kant’.”

Op eigen kracht

CDA’er Herben – nummer 9 op de kandidatenlijst – kreeg in totaal 5931 stemmen. Ze deed het goed in Utrecht (1587), Leiden (906) en Arnhem (369). In Westland kreeg Herben 45 stemmen en in Lansingerland 60.  „Ik heb veel steun (super fijn) maar lang niet genoeg. Bij het CDA hebben de nummers 1 tot en met 4 terecht de zetels gekregen, op eigen kracht.”, zegt Herben.

De lobbyist constateert dat er geen Nederlandse tuinbouwzetel in het Europarlement komt. Herben: „Daarvoor had de tuinbouw-achterban meer strategisch moeten stemmen. Maar ik heb gelukkig de mogelijkheid, vaardigheden en netwerk om ook op een andere manier veel voor de tuinbouw te kunnen betekenen in Brussel.”

De nummers 1 tot en met 4 van de CDA-lijst nemen plaats in het Europarlement. Dit zijn Esther de Lange, Jeroen Lenaers, Tom Berendsen en Annie Schreijer-Pierik. Lees hier meer over De Lange en Schreijer-Pierik. Zij hebben affiniteit met de agrarische sector. Ook melkveehouder Jan Huitema (VVD) en beleidsmedewerker op het Ministerie van Landbouw Bert-Jan Ruissen (SGP/CU) gaan waarschijnlijk naar Brussel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties