Home Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Special: Brexit de grootste onruststoker op valutamarkt

Special: Brexit de grootste onruststoker op valutamarkt

0
Special: Brexit de grootste onruststoker op valutamarkt
Foto: Shutterstock

Voor de internationale bloemen- en plantenhandel kunnen schommelingen in de wisselkoersen van vreemde valuta’s het verschil in winst of verlies betekenen. Geen wonder dat im- en exporteurs alles wat effect heeft op de valutakoersen in de gaten houden. Brexit is de grootste onruststoker, maar ook andere politieke ontwikkelingen beïnvloeden wisselkoersen. Welke zijn dat en hoe kun je met de risico’s omgaan?

Vraag een willekeurige bloemen- en plantenexporteur wat de wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro is en hij zal het je precies kunnen vertellen. Voor de internationale bloemenhandel zijn vreemde valuta’s gesneden koek. Wisselkoersen worden door die bedrijven dan ook dagelijks van moment tot moment gevolgd.

Tal van economische factoren zorgen voor schommelingen in wisselkoersen. „Belangrijkste daarvan is de rente”, stelt valutaexpert Joost Derks, directeur van de Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij (NBWM). „Daarna volgen factoren als economische groei, inflatie en werkgelegenheid.” Ook geopolitieke ontwikkelingen kunnen echter van invloed zijn op de wisselkoersen. Derks noemt de brexit daar als bekendste voorbeeld van. „Maar ook binnenlandse onrusten in bijvoorbeeld Afrikaanse landen kunnen invloed hebben op de valutamarkt.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties