Home Hortipoint Staat Japanse exportpositie verder onder druk?

Staat Japanse exportpositie verder onder druk?

0
Staat Japanse exportpositie verder onder druk?

De yen schoot maandag omhoog na speculaties dat de Japanse centrale bank volgende week een voorschot neemt op het terugdraaien van de stimulerende maatregelen. Zo ver gaat het echter niet komen.

Het rendement op Japanse 10-jaarsstaatsobligaties is maandag in één klap verdrievoudigd. Dat klinkt behoorlijk spectaculair, maar in werkelijkheid veerde de rentevergoeding op van 0,03% naar 0,09%. Het verschil van 6 procentpunten markeert weer wel de grootste stijging in bijna twee jaar.

Ook maakte geen enkele partij gebruik van het aanbod van de centrale bank om (staats)leningen op te kopen. Na berichten dat er mogelijke een koerswijziging in het zeer stimulerende beleid van de Bank of Japan (BOJ) aankomt, kiezen beleggers ervoor om hun obligaties stevig vast te houden en de vergadering van 30 en 31 juli af te wachten.

Hoop opgegeven
De extreem lage rentestand geeft aan dat handelaren de hoop bijna hadden opgegeven dat de inflatie in Japan voor 2030 nog gaat oplopen. Ondanks de berichten over een minder ruim beleid, ligt een koerswijziging bepaald niet voor de hand. Bij een recente poll van financiële nieuwsdienst Bloomberg gaven alle 44 ondervraagde economen aan dat de BOJ eind deze maand gewoon vasthoudt aan de ingezette koers. Een maand geleden schetste de bank immers een iets zwakker inflatiebeeld dan in het voorjaar. Consumentenprijzen zouden momenteel met 0,5% tot 1% toenemen, terwijl in april nog melding werd gemaakt van een groei van 1%.

Pijn in de exportsector
Een andere reden waarom de BOJ vasthoudt aan de huidige koers is omdat de bank anders het risico loopt dat de toch al zwakke economische groei een nieuwe knauw krijgt. In het eerste kwartaal kromp het Japanse bbp met 0,2%. Door de rentestijging van maandag liep de yen met ruim 0,5% op ten opzichte van de dollar en euro.

Als er daadwerkelijk signalen komen dat het stimulerende beleid wordt afgebouwd, zal de munt een nieuwe sprong maken. Dat holt de concurrentiepositie uit van de Japanse exportsector, die het bovendien al zwaar heeft door de internationale handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend. Dit verklaart ook waarom de Japanse beurs met bijna 1,5% daalde nadat speculatie over een koerswijziging van de BOJ de kop opstak.

Vuurwerk
Ondanks recente berichten is de kans dus heel klein dat de vergadering van volgende week vuurwerk oplevert voor de valutamarkt. Het meest waarschijnlijke scenario is dat er wordt besloten om te onderzoeken wat het effect is van een langdurig stimulerend beleid op bepaalde bedrijfstakken, zoals de banksector. Een daadwerkelijke koerswijziging komt dan pas aan de orde zodra de inflatie echt in beweging komt. Dat maakt de recente opleving van de yen tot een schijnbeweging in plaats van een aanzet tot een trendomslag.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties