Subsidie voor onderzoek ledbelichting, tulp en bodemverbeteraars

Zes onderzoeksprojecten in de land- en tuinbouw kunnen rekenen op in totaal €3,7 miljoen subsidie vanuit de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Voor de tuinbouw gaat het onder meer om projecten op het gebied van ledbelichting, microbiologische gewasverbeteraars, bodemprotozoa en bloeiregulatie in tulp.

Het project van Wageningen Universiteit & Research (WUR) rond ledbelichting onderzoekt welke combinaties van led en temperatuur leiden tot duurzame teelt van tuinbouwgewassen onder glas. Het WUR-project in tulp ontwikkelt nieuwe kennis over bloeiregulatie in tulp om de levenscyclus te verkorten.

Een project van Universiteit Utrecht zoekt uit welke microbiële factoren belangrijk zijn voor het verhogen van het succes van microbiologische gewasverbeteraars, goedaardige microben die planten van extra voedingsstoffen voorzien en bescherming bieden tegen ziekteverwekkers. Dezelfde universiteit identificeert via een ander project protozoa-soorten (eencellige ’goede’ bodemmicro-organismen) die plantengroei en gezondheid kunnen promoten, legt de onderliggende mechanismen daarvan bloot en ontwikkelt biotechnologische toepassingen. Daarbij wordt samengewerkt met Nederlandse bedrijven die organische meststoffen produceren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties