Vakblad voor de Bloemisterij Energie Ter Laak Orchids wint Energy Award 2018

Ter Laak Orchids wint Energy Award 2018

0

Phalaenopsiskwekerij Ter Laak Orchids heeft de EZK Energy Award 2018 gewonnen door hun investering in een zogenoemde Daglichtkas.

Ter Laak Orchids was een van de drie genomineerden voor de prestigieuze prijs die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) sinds 2016 jaarlijk uitreikt. Deelnemers moeten minimaal meer dan 50.000 kilowattuur elektra en/of 25.000m³ gas per jaar verbruiken. Eisen aan de inzendingen zijn: aanzienlijke verduurzaming van energiegebruik door duurzaam opwekken en/of energie besparen, vernieuwende en innovatieve toepassing van bestaande technieken, en brede toepasbaarheid.

Naast de Award won Ter Laak Orchids ook €25.000, te besteden aan een duurzame investering. De twee andere genomineerden voor de EZK Energy Award 2018 waren Orange Climate Autarkis (gespecialiseerd in energiebesparende systeemplafonds) en Sibelco (hergebruik van warme lucht en afval uit glasvezelproductie). In 2017 won vrieshuis Kloosterboer Velzen won de EZK Energy Award.

De prijsuitreiking vond donderdag 31 januari plaats tijdens de EZK-bijeenkomst ’Partners in Energie-uitdagingen’ in Barneveld.

Ewald de Koning, manager Operations bij Ter Laak Orchids (links), nam de prijs en bijbehorende cheque in ontvangst van Meindert Smallenbroek, directeur Warmte & Ondergrond bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)

Daglichtkas van 5 ha

De prijswinnende Daglichtkas van Ter Laak Orchids uit Wateringen meet 5 ha en is in 2018 opgeleverd. De kwekerij bouwde in  2014 reeds een eerste Daglichtkas van 4.000 m2 en die is samen met Technokas en Bode Project- en Ingenieursbureau doorontwikkeld. Het meest bijzondere van de Daglichtkas is dat het directe zonlicht door de lenzen in het zuiddek op een lijn wordt geconcentreerd en opgevangen door twee beweegbare collectoren. Het water in de collectoren wordt opgewarmd van 20°C tot circa 45°C. De opgevangen warmte gebruikt Ter Laak met behulp van een dagbuffer om de kas per etmaal te verwarmen. Het overschot aan warmte wordt opgeslagen in aquifers zodat deze in koudere periodes beschikbaar is om de kassen te verwarmen. Per saldo is zo minimaal 40% energiebesparing mogelijk en kan de kwekerij jaarlijks zo’n 18 m3 aardgasequivalenten/m2  aan energie opvangen. Rond Valentijn 2019 worden de eerste bloeiende phalaenopsisplanten in de nieuwe Daglichtkas geraapt.

EZK stopt SDE-subsidie op Daglichtkas

De Daglichtkas bij Ter Laak Orchids is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Topsector Energie en een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een welkome financiële ondersteuning, volgens de ondernemers Ter Laak, in reactie op het recente bericht dat het ministerie van EZK de SDE- subsidie voor de Daglichtkas stopt. Kamerleden van de VVD hebben schriftelijke vragen gesteld aan ministers van EZI en LNV over gevolgen hiervan voor de energietransitie in de glastuinbouw.

Nog een nominatie voor de Daglichtkas 

BNR Nieuwsradio heeft de Daglichtkas van Ter Laak Orchids genomineerd voor The Green Quest Award. Het radioprogramma The Green Quest gaat wekelijks op zoek naar groene voorbeelden die helpen de klimaatdoelstellingen te behalen. De winnaar van de award wordt op 1 juli 2019 bekendgemaakt.

Hieronder het filmpje van EZK waarin Richard ter Laak uitleg geeft over hun Daglichtkas

Reageer op dit artikel

avatar