Top FloraHolland: onafhankelijke mediator in conflict met VGB

RFH CEO Steven van Schilfgaarde, voorzitter van de ledenraad Marcel van Tol en voorzitter van de Raad van Commissarissen Jack Goossens stellen VGB voor om een onafhankelijke mediator aan te stellen. De mediator moet bemiddelen in het conflict tussen VGB en Royal FloraHolland. „De sector kan het zich niet veroorloven om rollebollend over straat te gaan”, schrijft het drietal in een brief aan het VGB-bestuur.

De brief is een reactie op een brief die VGB-bestuurders aan Van Schilfgaarde stuurden. Daarin uitten voorzitter Cees van der Meij en directeur Matthijs Mesken hun ongenoegen over het veilingbeleid. Een mediator moet helder krijgen waar Royal FloraHolland en VGB het wel en niet over eens zijn. Ook moet hij/ zij boven water krijgen op welke onderwerpen de partijen bij de implementatie kunnen samenwerken, op welke punten nader toelichting nodig is en op welke punten RFH en VGB van mening verschillen. Doel van de mediator is om tot een werkbare relatie te komen in het belang van de sector, aldus de RFH-top.

Foto: Shutterstock

Van Schilfgaarde, Van Tol en Goossens stellen voor om de onafhankelijke mediator nog voor 1 juni aan te stellen. Ze verbinden hier de voorwaarde aan dat RFH en VGB discussie mèt elkaar voeren en niet óver elkaar via de media. Wat de RFH-top betreft doen beide partijen zolang ze in overleg zijn geen uitspraken daarover in de media.

Onjuiste voorstelling van zaken

In de brief geeft het trio tevens aan dat ze zich niet kunnen vinden in de aantijging van VGB dat RFH niet naar kopers luistert. „Wij hebben oprecht het idee dat we naar onze kopers luisteren. Jullie suggestie dat dit niet zo is raakt ons diep. Wij herkennen ons niet in dit beeld en het is ook een onjuiste voorstelling van zaken.”

„Wij kunnen niet in alles meegaan. Dat is iets anders dan niet luisteren. En wij doen ook niet altijd alles in één keer goed – soms moeten we zaken heroverwegen of herzien. Ook dat is inherent aan het complexe proces waar we met elkaar aan werken. Dit vraagt dan ook om wederzijds begrip en soms geduld.”

In editie 20 van de Bloemisterij is er uitgebreid aandacht aan de botsing van VGB met Royal FloraHolland. Waar zit de pijn bij VGB? Lees alvast het verhaal in mijnbloemisterij.nl. Geen abonnement? Kijk hier voor de mogelijkheden of bel 071 5659644.

guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henric vd Krogt
Henric vd Krogt
2 jaren geleden

Als je als top van FH eerst in botsing komt met een groot deel van de leden en vervolgens met je afnemers, wordt het dan niet eens tijd om naar jezelf te kijken? Vooral als beide partijen met wie je botst min of meer dezelfde argumenten gebruiken.

Marco v.d. Arend
Marco v.d. Arend
2 jaren geleden

RFH top, neem alstublieft vanavond een extra agenda punt op in de ALV en dat is het vertrek van jullie.
Zo kunnen we niet verder lijkt potdomme wel op de kliek in Den Haag.
Ik zou graag nieuwe mensen zien, kwekers in het bestuur met een zwart randje onder de nagels, pure praktijk mensen, zoals Pieter Omtzigt en Caroline vd Plas

ik wens u veel sterkte met dit besluit.

Een zeer geïrriteerde kweker, alstublieft handel en kopers blijf trouw aan ons kwekers die hier niets aan kunnen doen aan deze mallessen

Bas van Toor
Bas van Toor
2 jaren geleden

De directie moet duidelijkheid geven over de strategie en het uiteindelijke doel, dan zal veel duidelijk maken waarom de verschillende partijen zo heftig reageren. Doen ze dit niet zal de weerstand alleen maar toenemen en zal RFH uiteindelijk niet meer bestaan doordat de partijen direct met elkaar gaan handelen zonder RFH. Directie zal openheid moeten geven doen ze dit niet dan moeten ze opstappen en plaatsmaken voor een directie die wel capabel is en de taal van de sector spreekt en bereid is de facilitaire rol te pakken die zeer waardevol is voor de sierteelt sector.

ali azam
ali azam
2 jaren geleden

VGB zegt 1 keer de waarheid en nu is er meteen een mediator nodig, heeft de top van RFH wel eens gekeken hoeveel onzin en leugens ze afgelopen jaar hebben verkondigd, denk even aan de live gang van floriday (ging nooit live), en het drukmiddel PSD2 (er zouden grote boetes komen) en de onverwachte overname van de transporteurs (zonder enig overleg) en de manier waarop de leden en ledenraad constant buitenspel worden gezet, nee mooie beslissing driehoek hebben ze gecreëerd, is gewoon een ordinaire bv geworden, en de top graait lekker door